ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie remisji
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) należy do chorób z grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Dokładna patogeneza tej…

Żywienie w szkole – co rodzic wiedzieć powinien…
Żywienie ucznia to ważny element funkcjonowania dziecka w środowisku szkolnym. Spożywanie posiłków w szkole wpływa m. in. na koncentrację, dobre…

Sezonowe warzywa i owoce – lato
Warzywa i owoce należą do produktów sezonowych czyli takich, które występują w określonych miesiącach roku. W teorii odżywiania sezonowego najważniejsze…

Niedoczynność tarczycy – rola żywienia w leczeniu
Niedoczynność tarczycy to najbardziej powszechne zaburzenie funkcji tarczycy. Coraz większa jest świadomość społeczna w zakresie prawidłowego funkcjonowania tarczycy i jej…

Dieta na wakacjach – jak powinna wyglądać, by uniknąć wyrzutów sumienia i dodatkowych kilogramów?
Spędzając wakacje nad polskim morzem, w górach lub za granicą, normalne jest, że mamy chęć spróbować lokalnych przysmaków. Latem mamy…

Co może być przyczyną wieczornego objadania się?
Wieczorne objadanie się jest jednym z częstych problemów pacjentów będących na diecie redukcyjnej. Okazuje się, że istnieje kilka przyczyn tego…