Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Cz.2 – Węglowodany. Dlaczego możesz jeść słodkości w czasie zmiany nawyków żywieniowych?
W dobie utrzymujących się mitów żywieniowych wciąż panuje przekonanie, że silne restrykcje „na talerzu”, w tym eliminacja smaku słodkiego, ma doprowadzić do uzyskania pożądanych efektów w procesie odchudzania. Jak zatem zmniejszyć masę ciała nie rezygnując z ulubionych słodkości?
Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością
NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia zakończył drugi etap pięcioletniego projektu „Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością.” Jego celem jest dostarczenie rozległej wiedzy grupom zawodowym zaangażowanym w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w zakresie promowania zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Jak przeżyć święta bez wyrzutów sumienia?
Święta Bożego Narodzenia są kulminacyjnym momentem każdego roku. Wyczekują na nie dzieci, skuszone wizją gwiazdkowych prezentów, a także dorośli, chcący odpocząć i spędzić czas z najbliższymi. Dlaczego więc wiele osób odczuwa niepokój, myśląc o zbliżającym się świętowaniu? Odpowiedzią może być trwanie w błędnym przekonaniu, że celebracja musi zakończyć się zwiększeniem masy ciała, wyrzutami sumienia i – w efekcie – koniecznością wprowadzenia ograniczeń w jedzeniu.
Podatek od „niezdrowej” żywności, jako narzędzie profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
Wobec narastania globalnego problemu otyłości i innych chorób dietozależnych Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zobowiązuje kraje do podejmowania intensywnych działań, na rzecz stałej edukacji żywieniowej i dostępu do żywności prozdrowotnej.
Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity
Data aktualizacji: 7.03.2024 r.
Owoce i warzywa są podstawowym źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników, w tym witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Wyprodukowanie odpowiedniej ilości żywności dla 8 miliardów ludzi bez stosowania środków ochrony roślin wydaje się aktualnie niemożliwe. Środki ochrony roślin m.in. zabezpieczają uprawy przed działaniem patogenów (w tym po zbiorze) i zwiększają wydajność plonowania.
Moc kolorów i rodzajów warzyw i owoców
Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej. Każdy kolor, ale i rodzaj warzyw i owoców niesie ze sobą inne składniki. Są to witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz związki występujące w żywności pochodzenia roślinnego określane jako fitoskładniki. Istnieje co najmniej 5000 znanych fitoskładników, a prawdopodobnie jest ich znacznie więcej. Jak więc kolory i rodzaje warzyw i owoców wpływają na nasz organizm i ogólny stan zdrowia?
500 gramów odporności. Wspieraj naturalnie odporność i zdrowie organizmu.
Zgodnie z definicją WHO „zdrowie publiczne” to zorganizowany wysiłek społeczny, realizowany głównie przez wspólne działania instytucji publicznych, którego celem jest polepszenie, promocja, ochrona i przywracanie zdrowia ludności.
„Modny” mikroskładnik? Cynk
Cynk (Zn) jest mikroskładnikiem, który reguluje pracę układu immunologicznego, nerwowego, pokarmowego i rozrodczego oraz wpływa na prawidłową strukturę włosów, skóry i paznokci. Jakie są jego źródła pokarmowe? Czym może grozić niedobór i jak się on objawia? Czy konieczna jest suplementacja? U kogo prawidłowe spożycie cynku odgrywa szczególnie ważną rolę?
Cz.1 – Węglowodany. Nie takie straszne jak je malują
Chwytliwe nagłówki w gazetach i mediach społecznościowych na temat węglowodanów (cukrów) w dużej mierze nie pozostawiają na nich “suchej nitki”. “Pieczywo tuczy!”, “Uważaj na makaron!” czy “Sprawdź, które węglowodany musisz wyeliminować z die-ty, by schudnąć!” – to jedne z wielu haseł, które zamiast pomóc nam zrozumieć, na czym powinny polegać właściwe wybory żywieniowe, zakłócają właściwą relację między człowiekiem, a jedzeniem. Węglowodany nie są wcale takie straszne, jaką mają opinię, a co najważniejsze – są nam potrzebne do życia.
Żelazo – znaczenie, źródła, przykłady realizacji z diety
Żelazo to jeden ze składników odżywczych, których wysokość podaży z diety jest ściśle związana z jej jakością. Dodatkowo, eliminacje dietetyczne, np. produktów odzwierzęcych, mogą zwiększać ryzyko jego niedoboru. Jak można zrealizować zapotrzebowanie na żelazo z diety mieszanej lub roślinnej?