Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | inne
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | inne

Dział

Inna

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na różnego rodzaju choroby.

Hiperurykemia i dna moczanowa – zalecenia i jadłospis

Hiperurykemia i dna moczanowa – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 3.12.2023 r.



Dna moczanowa jest inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem. Cechą charakterystyczną tej choroby jest występowanie nawracających stanów zapalnych stawów, którym towarzyszy ból, zaczerwienienie, tkliwość, wzrost temperatury i obrzęk. Przyczyną dny moczanowej jest zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, czyli hiperurykemia. Stężenie kwasu moczowego we krwi zależy od jego produkcji w organizmie (m.in. w wyniku metabolizowania puryn dostarczanych wraz z dietą) oraz wydalania przez nerki.

czytaj dalej
Wsparcie żywieniowe w łuszczycy

Wsparcie żywieniowe w łuszczycy

Choć łuszczyca nie jest w pełni poznaną chorobą, aktualny stan wiedzy naukowej wskazuje, że nawyki żywieniowe mogą mieć znaczący wpływ na jej wystąpienie oraz przebieg. Choroba ta ma podłoże zapalne, dlatego prawidłowo zbilansowana dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i inne składniki o działaniu przeciwzapalnym może nie tylko zmniejszyć nasilenie zmian skórnych, ale także poprawić komfort życia osób chorych. Z tego artykułu dowiesz się, na które produkty warto zwrócić uwagę przy komponowaniu codziennego jadłospisu w łuszczycy.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | inne

Witamina D a COVID-19. Aktualny stan wiedzy

W dobie pandemii koronawirusa – SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus type 2) i dużej zachorowalności na COVID-19 (CoronaVirus Disease – 2019) poszukuje się czynników, w tym dietetycznych, które mogą wspierać funkcje odpornościowe organizmu. Jednym z takich składników, określanych w języku angielskim jako „immuno-nutrients” jest witamina D, budząca powszechne zainteresowanie od wielu lat, a tym bardziej obecnie.

czytaj dalej
Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

Nadużywanie leków, alkoholu oraz niewłaściwa dieta przyczyniają się do uszkodzenia komórek wątroby i rozwoju chorób tj. zapalenie, marskość, stłuszczenie. Choroby wątroby powodowane są również przez wirusy wywołujące wirusowe zapalenie wątroby. Dieta w przypadku osób chorych nie musi być rewolucyjna, choć warto zwrócić uwagę na kilka czynników wspomagających leczenie i regenerację wątroby.

czytaj dalej
Żywienie w autosomalnie dominującej wielotorbielowatości nerek

Żywienie w autosomalnie dominującej wielotorbielowatości nerek

Autosomalnie dominująca wielotorbielowatość nerek (ang. autosomal dominant polycystic kidney disease, ADPKD) to najczęstsza uwarunkowana genetycznie choroba nerek, występująca w populacji ogólnej z częstością około 1:1000, co pozwala szacować, że w naszym kraju żyje z nią kilkadziesiąt tysięcy osób. U dużego odsetka pacjentów prowadzi ona w wieku dorosłym, zwykle w szóstej lub siódmej dekadzie życia, do schyłkowej niewydolności nerek, wymagającej dializoterapii lub przeszczepienia nerki. Dodatkowo, pacjenci mają objawy ze strony układu krążenia (u większości nadciśnienie tętnicze, u ok. 10% tętniaki tętnic wewnątrzczaszkowych), torbiele w innych narządach (zwykle wątroba, trzustka, śledziona) i inne, rzadsze objawy [1]. Spośród powikłań metabolicznych choroby warto wymienić nadwagę (u 1/3 chorych) lub otyłość (u 16% pacjentów), zaburzenia gospodarki węglowodanowej (u niemal 1/3 pacjentów), włącznie z cukrzycą (u 2% pacjentów przed i u 25% pacjentów po przeszczepieniu nerki), zaburzenia gospodarki lipidowej (u ponad 1/3 pacjentów) oraz podwyższone stężenie kwasu moczowego we krwi (u ponad połowy chorych) [2]. Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami, chorzy z ADPKD wymagają opieki wielokierunkowej, której elementem jest dieta [3, 4, 5]. Poniżej przedstawiono aktualne poglądy na temat żywienia w ADPKD.

czytaj dalej
Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia

Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia

Elementy stylu życia takie jak ilość snu, stres, regularność posiłków a także niektóre składniki pożywienia m.in. czekolada, sery dojrzewające czy czerwone wino mogą mieć wpływ na występowanie napadów migreny. Z poniższego artykułu dowiesz się, które konkretnie pokarmy mogą wywoływać migreny oraz co robić a czego unikać aby zmniejszyć częstość napadów.

czytaj dalej
Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?

Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?

Na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym (25–26.01.2019 r.) staraliśmy się znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego epidemia otyłości stale narasta pomimo tego, że w 2006 roku na konferencji Ministrów Zdrowia w Stambule, wszystkie kraje regionu europejskiego zobowiązały się do realizacji zaleconych w Europejskiej Karcie Walki z Otyłością zdecydowanych, kompleksowych działań, aby osiągnąć do 2015 roku odwrócenie trendu narastania otyłości. Karta miała stymulować i oddziaływać na politykę krajów w taki sposób, żeby działania dotyczące zwalczania otyłości zostały umieszczone wśród najważniejszych spraw w programach politycznych rządów.

czytaj dalej