Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|zywienie w przedszkolach i szkolach

Dział

Żywienie w przedszkolach i szkołach

Sekcja zawiera informacje i wytyczne dotyczące żywienia w placówkach edukacyjnych – szkołach i przedszkolach.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|zywienie w przedszkolach i szkolach

„ZDROWE DZIECIAKI TO MY!” – efektywne narzędzie edukacji prozdrowotnej w szkole.

Styl życia, w tym prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna, higiena, odpowiednia długość snu są bardzo istotnymi czynnikami prawidłowego rozwoju dziecka, jego zdrowia, samopoczucia oraz zdolności poznawczych. Kształtowanie prawidłowych nawyków stylu życia wśród dzieci, determinuje zdrowie młodego człowieka obecnie, jak i w przyszłości.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|zywienie w przedszkolach i szkolach

Skrzynka kontaktowa dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach

Właściwe żywienie dzieci w przedszkolu i szkole jest szczególnie istotne ze względu na konieczność zapewnienia energii i składników odżywczych do optymalnego rozwoju organizmu. Prawidłowe żywienie w placówkach oświatowych, w których dzieci przebywają nawet kilka godzin dziennie, ma decydujący wpływ na zdrowie zarówno obecnie jak
i w przyszłości. Odpowiednia organizacja żywienia jest podstawowym elementem dobrego funkcjonowania dzieci i młodzieży w przedszkolu i szkole a także kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|zywienie w przedszkolach i szkolach

Żywienie w szkole – co rodzic wiedzieć powinien…

Żywienie ucznia to ważny element funkcjonowania dziecka w środowisku szkolnym. Spożywanie posiłków w szkole wpływa m. in. na koncentrację, dobre samopoczucie oraz kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe dziecka. Proces nauki i przyswajania wiedzy wymaga od organizmu dużego nakładu energii, której należy dostarczać regularnie. Dlatego tak ważna jest realizacja żywienia w placówce szkolnej. W związku z rozpoczynającym się rokiem szkolnym warto, aby rodzice zapoznali się z najważniejszymi aspektami dotyczącymi żywienia dziecka w szkole.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|zywienie w przedszkolach i szkolach

Sklepiki szkolne – najczęstsze pytania w kontekście wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku

Sklepiki szkolne – najczęstsze pytania w kontekście wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku (w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach).

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|zywienie w przedszkolach i szkolach

Żywienie zbiorowe w szkołach i przedszkolach – najczęściej zadawane pytania

Żywienie zbiorowe w szkołach i przedszkolach – najczęściej zadawane pytania w kontekście wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku (w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  tych jednostkach) Żywienie zbiorowe w szkołach i przedszkolach powinno opierać się na określonych zasadach i spełniać wypracowane przez ekspertów rekomendacje. Przepisem prawnym regulującym wymagania odnośnie żywienia zbiorowego w placówkach szkolnych i przedszkolnych jest rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154)

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|zywienie w przedszkolach i szkolach

Dieta planetarna a żywienie zbiorowe w szkole.

Żywienie zbiorowe w placówkach oświatowych (w przedszkolach, szkołach) powinno być prowadzone z zachowaniem zasad diety planetarnej (czyli diety przyjaznej planecie) zarówno ze względów środowiskowych, ekonomicznych a także edukacyjnych. Zmieniający się klimat, dramatyczna susza, zwiększające się koszty utylizacji odpadów a także aspekty zdrowotne powodują, że dieta przyjazna planecie to rozwiązanie, które powinno obejmować nie tylko gospodarstwa indywidualne, ale także żywienie zbiorowe w tym żywienie w szkołach. Przyszedł czas, aby także w stołówkach szkolnych zacząć wdrażać zasady diety przyjaznej dla planety, czyli diety przyjaznej dla zdrowia przyszłych pokoleń.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|zywienie w przedszkolach i szkolach

Interpretacja zapisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia w odniesieniu do zasad prawidłowego żywienia nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieci i młodzieży

Jednym z narzędzi wspomagających poprawę żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych jest Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154). 

czytaj dalej