Prawie 95% chorujących na podagrę to mężczyźni, kobiety chorują zwykle po menopauzie. Przyczyny zachorowań są zarówno genetyczne, jak i środowiskowe, a wśród nich jednym z najważniejszych czynników jest nieprawidłowa dieta. Nie dziwi zatem, że badania wykazują, że liczba zachorowań w ostatnich dekadach wzrasta i należy się spodziewać, że przypadków tych będzie coraz więcej.
Najważniejsze zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej:
- Spożywaj regularne posiłki (co 3-4 godziny)
- Ogranicz spożywanie mięsa, ryb i ich przetworów (dieta niskopurynowa)
- Unikaj produktów spożywczych wysokoprzetworzonych
- Wprowadź do diety warzywa strączkowe (co najmniej raz w tygodniu)
- Zadbaj o obecność (4-5 porcji dziennie) warzyw w diecie
- Jedz codziennie 2-3 porcje owoców, szczególnie pamiętaj o wiśniach
- Wybieraj gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie zamiast smażenia z wykorzystaniem tłuszczu
- Pij wodę! Nawet 8 – 16 szklanek dziennie
- Ogranicz kawę do 1-2 filiżanek na dzień
- Zrezygnuj z picia alkoholu (szczególnie piwa)
- Zrzuć zbędne kilogramy
- Zrezygnuj z palenia papierosów
- Bądź aktywny fizycznie
Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez ekspertów Centrum Dietetycznego Online Znajdziesz w nim zalecenia żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwskazanych w diecie osób chorych oraz przykładowy jadłospis w dnie moczanowej.
Materiały do pobrania:
0 komentarzy