Dział
Choroby układu pokarmowego
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu pokarmowego.
![Choroba wrzodowa – zalecenia dietetyczne](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/CHOROBA-WRZODOWA.jpg)
Choroba wrzodowa – zalecenia dietetyczne
Data aktualizacji: 11.06.2024 r.
Choroba wrzodowa charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy, czyli ubytków błony śluzowej sięgających do warstwy mięśniowej. Schorzenie ma charakter przewlekły, tzn. po okresach bezobjawowych trwających od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy, występują nawroty choroby. Wrzody mają skłonność do pojawiania się w tych samych miejscach. Do najczęstszych objawów należą ból lub dyskomfort w nadbrzuszu, który może wystąpić w nocy lub wcześnie rano. Ból może też pojawić się w ciągu 1-3 godzin po posiłku.
![Dieta w profilaktyce kamicy pęcherzyka żółciowego](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2024/06/senior-woman-with-medical-problems.jpg)
Dieta w profilaktyce kamicy pęcherzyka żółciowego
Kamica żółciowa jest chorobą, która dotyka blisko 20% społeczeństwa zarówno w Polsce, jak i w Europie. Mimo iż u większości osób jej przebieg jest bezobjawowy, konieczna jest modyfikacja sposobu żywienia, która zapobiegnie lub opóźni wystąpienie dolegliwych objawów bądź zmniejszy ryzyko ich nawrotów w postaci np. ataków kolki wątrobowej.
![Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby – zalecenia żywieniowe](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2024/05/STLUSZCZENIOWA-CHOROBA-WATROBY.jpg)
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby – zalecenia żywieniowe
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD, ang. non-alcoholic fatty liver disease) jest spowodowana nadmiernym gromadzeniem tłuszczu w tkance wątrobowej. Jedną z przyczyn jest długotrwały nadmiar energii, tłuszczów i cukrów prostych w diecie.
![Dieta po resekcji żołądka](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2024/03/middle-age-handsome-greyhaired-man-wearing-elegant-sweater-purple-background-with-hand-stomach-because-indigestion-painful-illness-feeling-unwell-ache-concept.jpg)
Dieta po resekcji żołądka
Nowotwory żołądka należą do grupy nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego i charakteryzują się wysokim ryzykiem niedożywienia. Operacje w obrębie jamy brzusznej, w tym żołądka, skutkują dużymi zmianami metabolicznymi w organizmie człowieka.
![Najnowszy e-book „Gdy dokucza zgaga… – zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku”](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2023/12/Bez-nazwy-1.jpg)
Najnowszy e-book „Gdy dokucza zgaga… – zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku”
Zachęcamy do zapoznania się z nowym e-bookiem z zaleceniami dotyczącymi żywienia i stylu życia w chorobie refluksowej przełyku, przygotowanym przez ekspertki z Zakładu Edukacji Żywieniowej.
![Zaparcia – zalecenia i jadłospis](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2023/12/ZAPARCIA.jpg)
Zaparcia – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 5.12.2023 r.
Zaparcia to stan, w którym zwykle zmniejszona jest częstość wypróżnień (mniej niż 3 razy w tygodniu) i pojawia się dyskomfort towarzyszący wypróżnianiu. Zaparcia mogą być zdiagnozowane również w sytuacji, gdy stolce są twarde i wypróżnianie sprawia trudność, czemu towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia.
![Choroba refluksowa przełyku – zalecenia i jadłospis](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2019/05/REFLUKS.jpg)
Choroba refluksowa przełyku – zalecenia i jadłospis
Choroba refluksowa przełyku, nazywana również refluksem żołądkowo-przełykowym, to cofanie się treści żołądkowej do przełyku spowodowane najczęściej nieprawidłowym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Występowanie refluksu może być związane także m.in. z zaburzeniami opróżniania żołądka czy ciążą. Wystąpieniu choroby sprzyjają czynniki środowiskowe takie jak nieprawidłowy sposób odżywiania, nadmierna masa ciała, mała aktywność fizyczna, stres, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Do charakterystycznych objawów oprócz cofania się treści żołądkowej należą: puste odbijanie, zgaga oraz nudności.
![Wpływ diety zachodniej na choroby zapalne jelit](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2023/08/AdobeStock_125803588.jpeg)
Wpływ diety zachodniej na choroby zapalne jelit
Dieta zachodnia to model żywienia, w którym dominują produkty wysoko przetworzone. Obecnie na całym świecie obserwuje się wzrost popularności tego typu diety. Czym jest taki model oraz jaki wpływ ma na nasze zdrowie?
![Biegunka – zalecenia i jadłospis](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/10/BIEGUNKA-1.jpg)
Biegunka – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 11.08.2023 r.
U osób dorosłych biegunkę definiuje się jako oddanie minimum trzech luźnych lub wodnistych stolców na dobę. Jeśli objawy trwają mniej niż 14 dni, określa się ją jako biegunkę ostrą, 14-30 dni jako przetrwałą, zaś powyżej 30 dni – przewlekłą.
![Dieta dobra dla jelit](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2023/08/AdobeStock_517528666.jpeg)
Dieta dobra dla jelit
„Jesteś tym, co jesz” to stare i powszechnie znane powiedzenie. Nikogo nie dziwi fakt, że stosowana zwyczajowo dieta jest głównym źródłem składników odżywczych dla ciała. Ale czy tylko dla ciała? Nasze jelita są domem dla trylionów mikroorganizmów, które żywią się resztkami tego, co jemy. Ze względu na to, że mikrobiota jelitowa ma fundamentalne znaczenie dla ludzkiego zdrowia i wpływa m.in. na metabolizm oraz funkcjonowanie układu odporności, warto jest pamiętać również o jej potrzebach komponując swoje posiłki – szczególnie, że są one zbieżne z naszymi. Czym cechuje się dieta dobra dla jelit i zamieszkujących je mikroorganizmów?