Dział
Choroby układu pokarmowego
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu pokarmowego.
Choroba refluksowa przełyku a palenie tytoniu.
Chyba każdy z nas choć raz w życiu doświadczył zgagi – uczucia nieprzyjemnego pieczenia za mostkiem. Kiedy zgaga dokucza przynajmniej raz w tygodniu, warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ może to wskazywać na chorobę refluksową przełyku. Jej leczenie uwzględnia zarówno terapię farmakologiczną, jak i niefarmakologiczną. Oznacza to modyfikację stylu życia, w tym stosowanie odpowiedniej diety. Pod koniec 2021 roku zaktualizowano zalecenia dotyczące diagnozowania i leczenia choroby refluksowej przełyku.
E-book „Żywienie w chorobie stłuszczeniowej wątroby”
Najnowszy e-book przygotowany przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej na temat żywienia w chorobie stłuszczeniowej wątroby.
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie remisji
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) należy do chorób z grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Dokładna patogeneza tej choroby nie została do końca poznana, natomiast uznaje się, że istotną rolę w jej rozwoju odgrywa współdziałanie czynników genetycznych, środowiskowych czy immunologicznych.
SIBO – definicja, diagnostyka, leczenie, dieta
SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, jest coraz częściej rozpoznawany u pacjentów z objawami ze strony przewodu pokarmowego, tj. wzdęciami i/lub biegunką czy zaparciami. Podstawą rozpoznania jest pozytywny wynik wodorowych i/lub metanowych testów oddechowych. Pierwszą linią leczenia jest antybiotykoterapia, która istotnie zmniejsza ilość bakterii zasiedlających jelito cienkie. Rola diety i probiotyków jest niejasna. Niezwykle ważna jest próba zidentyfikowania przyczyny SIBO – leczenie ukierunkowane na przyczynę wzrostu ilości bakterii w jelicie cienkim zwiększa szansę na zapobieganie nawrotom.
Zasady diety w zespole metabolicznym
Zwiększenie aktywności fizycznej, utrata nadmiernych kilogramów i modyfikacja diety to najskuteczniejsze działania wspierające leczenie zespołu metabolicznego.
Dieta FODMAP – zasady i zastosowanie
Masz problemy żołądkowo-jelitowe? Często dokuczają ci wzdęcia, gazy, a czasami biegunki i bóle brzucha? Może warto zastosować dietę FODMAP, która u części osób wpływa na polepszenie pracy przewodu pokarmowego oraz łagodzi te dokuczliwe objawy.
Biegunka – zalecenia dietetyczne
To głównych zaleceń dietetycznych w takcie biegunki zalicza się lekkostrawność diety, ograniczenie błonnika pokarmowego, stosowanie odpowiednich technik kulinarnych i prawidłowe nawodnienie organizmu.
Zaparcia – zalecenia dietetyczne
Zpracia to schorzenie polegające na zbyt małej częstości wypróżnień (mniej niż 2 na tydzień) lub występowaniu twardych, oddawanych z wysiłkiem stolców, czemu towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia.
Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori może dotyczyć nawet 70-80% polskiej populacji ogólnej. W większości przypadków zakażenie ma charakter bezobjawowy (nosicielslstwo), ale u około 20-30% osób występuje zakażenie, któremu towarzyszą objawy dyspeptyczne takie jak uczucie ciężkości po posiłku czy zgaga.
Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej
Choroba wrzodowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń przewodu pokarmowego. Charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Są to ubytki błony śluzowej sięgające do warstwy mięśniowej. Schorzenie ma charakter przewlekły, tzn. po okresach bezobjawowych trwających od kilku tygodni do kilku miesięcy występują nawroty choroby, a wrzody mają skłonność do pojawiania się w tych samych miejscach.