Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu pokarmowego
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu pokarmowego

Dział

Choroby układu pokarmowego

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu pokarmowego.

Zaparcia – zalecenia i jadłospis

Zaparcia – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 5.12.2023 r.


Zaparcia to stan, w którym zwykle zmniejszona jest częstość wypróżnień (mniej niż 3 razy w tygodniu) i pojawia się dyskomfort towarzyszący wypróżnianiu. Zaparcia mogą być zdiagnozowane również w sytuacji, gdy stolce są twarde i wypróżnianie sprawia trudność, czemu towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia.

czytaj dalej
Choroba refluksowa przełyku – zalecenia i jadłospis

Choroba refluksowa przełyku – zalecenia i jadłospis

Choroba refluksowa przełyku, nazywana również refluksem żołądkowo-przełykowym, to cofanie się treści żołądkowej do przełyku spowodowane najczęściej nieprawidłowym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Występowanie refluksu może być związane także m.in. z zaburzeniami opróżniania żołądka czy ciążą. Wystąpieniu choroby sprzyjają czynniki środowiskowe takie jak nieprawidłowy sposób odżywiania, nadmierna masa ciała, mała aktywność fizyczna, stres, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Do charakterystycznych objawów oprócz cofania się treści żołądkowej należą: puste odbijanie, zgaga oraz nudności.

czytaj dalej
Dieta dobra dla jelit

Dieta dobra dla jelit

„Jesteś tym, co jesz” to stare i powszechnie znane powiedzenie. Nikogo nie dziwi fakt, że stosowana zwyczajowo dieta jest głównym źródłem składników odżywczych dla ciała. Ale czy tylko dla ciała? Nasze jelita są domem dla trylionów mikroorganizmów, które żywią się resztkami tego, co jemy. Ze względu na to, że mikrobiota jelitowa ma fundamentalne znaczenie dla ludzkiego zdrowia i wpływa m.in. na metabolizm oraz funkcjonowanie układu odporności, warto jest pamiętać również o jej potrzebach komponując swoje posiłki – szczególnie, że są one zbieżne z naszymi. Czym cechuje się dieta dobra dla jelit i zamieszkujących je mikroorganizmów?

czytaj dalej
Diagnostyka SIBO/IMO – przygotowanie do testu oddechowego

Diagnostyka SIBO/IMO – przygotowanie do testu oddechowego

SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół rozrostu bakteryjnego, to schorzenie gastroenterologiczne polegające na występowaniu nadmiernej ilości bakterii w jelicie cienkim. Taki stan powoduje zespół objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak np.: wzdęcia, biegunki i/lub zaparcia czy zgaga. Wyróżnia się także termin IMO (ang. Intestinal Methanogen Overgrowth), który oznacza przerost metanogenów (archeonów wydzielających metan) w jelitach i nasilenie objawów, takich jak np. zaparcia. Z artykułu dowiesz się na czym polega diagnostyka tych schorzeń oraz w jaki sposób należy przygotować się do badania.

czytaj dalej
Żywienie po wyłonieniu kolostomii

Żywienie po wyłonieniu kolostomii

W niektórych schorzeniach układu pokarmowego niekiedy konieczne jest wyłonienia stomii. Jest to chirurgicznie wytworzony otwór wyprowadzający na zewnątrz mocz lub kał. W związku z tym istnieją różne rodzaje stomii, w tym ileostomia, kolostomia i urostomia. Oznacza to, że po ich wyłonieniu mocz, gazy oraz treść kałowa wydalane są na zewnątrz do worka stomijnego.

czytaj dalej
Zespół jelita nadwrażliwego IBS cz. 2 – zalecenia żywieniowe, znaczenie probiotykoterapii i diety low-FODMAP

Zespół jelita nadwrażliwego IBS cz. 2 – zalecenia żywieniowe, znaczenie probiotykoterapii i diety low-FODMAP

Kompleksowe leczenie zespołu jelita nadwrażliwego warunkuje jego skuteczność i poprawę samopoczucia. Metody niefarmakologiczne powinny obejmować modyfikację stylu życia, szczególnie w zakresie: sposobu odżywiania, aktywności fizycznej, dbania o prawidłową higienę snu, radzenia sobie ze stresem oraz wsparcia zdrowia psychicznego.

czytaj dalej