Dział

Choroby układu pokarmowego

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu pokarmowego.

Choroba refluksowa przełyku a palenie tytoniu.

Choroba refluksowa przełyku a palenie tytoniu.

Chyba każdy z nas choć raz w życiu doświadczył zgagi – uczucia nieprzyjemnego pieczenia za mostkiem. Kiedy zgaga dokucza przynajmniej raz w tygodniu, warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ może to wskazywać na chorobę refluksową przełyku. Jej leczenie uwzględnia zarówno terapię farmakologiczną, jak i niefarmakologiczną. Oznacza to modyfikację stylu życia, w tym stosowanie odpowiedniej diety. Pod koniec 2021 roku zaktualizowano zalecenia dotyczące diagnozowania i leczenia choroby refluksowej przełyku.

czytaj dalej
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie remisji

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie remisji

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) należy do chorób z grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Dokładna patogeneza tej choroby nie została do końca poznana, natomiast uznaje się, że istotną rolę w jej rozwoju odgrywa współdziałanie czynników genetycznych, środowiskowych czy immunologicznych.

czytaj dalej
SIBO – definicja, diagnostyka, leczenie, dieta

SIBO – definicja, diagnostyka, leczenie, dieta

SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, jest coraz częściej rozpoznawany u pacjentów z objawami ze strony przewodu pokarmowego, tj. wzdęciami i/lub biegunką czy zaparciami. Podstawą rozpoznania jest pozytywny wynik wodorowych i/lub metanowych testów oddechowych. Pierwszą linią leczenia jest antybiotykoterapia, która istotnie zmniejsza ilość bakterii zasiedlających jelito cienkie. Rola diety i probiotyków jest niejasna. Niezwykle ważna jest próba zidentyfikowania przyczyny SIBO – leczenie ukierunkowane na przyczynę wzrostu ilości bakterii w jelicie cienkim zwiększa szansę na zapobieganie nawrotom.

czytaj dalej
Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej

Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej

Choroba wrzodowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń przewodu pokarmowego. Charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Są to ubytki błony śluzowej sięgające do warstwy mięśniowej. Schorzenie ma charakter przewlekły, tzn. po okresach bezobjawowych trwających od kilku tygodni do kilku miesięcy występują nawroty choroby, a wrzody mają skłonność do pojawiania się w tych samych miejscach.

czytaj dalej