Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu pokarmowego
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu pokarmowego

Dział

Choroby układu pokarmowego

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu pokarmowego.

Choroba wrzodowa – zalecenia dietetyczne

Choroba wrzodowa – zalecenia dietetyczne

Data aktualizacji: 11.06.2024 r.



Choroba wrzodowa charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy, czyli ubytków błony śluzowej sięgających do warstwy mięśniowej. Schorzenie ma charakter przewlekły, tzn. po okresach bezobjawowych trwających od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy, występują nawroty choroby. Wrzody mają skłonność do pojawiania się w tych samych miejscach. Do najczęstszych objawów należą ból lub dyskomfort w nadbrzuszu, który może wystąpić w nocy lub wcześnie rano. Ból może też pojawić się w ciągu 1-3 godzin po posiłku.

czytaj dalej
Zaparcia – zalecenia i jadłospis

Zaparcia – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 5.12.2023 r.


Zaparcia to stan, w którym zwykle zmniejszona jest częstość wypróżnień (mniej niż 3 razy w tygodniu) i pojawia się dyskomfort towarzyszący wypróżnianiu. Zaparcia mogą być zdiagnozowane również w sytuacji, gdy stolce są twarde i wypróżnianie sprawia trudność, czemu towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia.

czytaj dalej
Choroba refluksowa przełyku – zalecenia i jadłospis

Choroba refluksowa przełyku – zalecenia i jadłospis

Choroba refluksowa przełyku, nazywana również refluksem żołądkowo-przełykowym, to cofanie się treści żołądkowej do przełyku spowodowane najczęściej nieprawidłowym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Występowanie refluksu może być związane także m.in. z zaburzeniami opróżniania żołądka czy ciążą. Wystąpieniu choroby sprzyjają czynniki środowiskowe takie jak nieprawidłowy sposób odżywiania, nadmierna masa ciała, mała aktywność fizyczna, stres, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Do charakterystycznych objawów oprócz cofania się treści żołądkowej należą: puste odbijanie, zgaga oraz nudności.

czytaj dalej
Dieta dobra dla jelit

Dieta dobra dla jelit

„Jesteś tym, co jesz” to stare i powszechnie znane powiedzenie. Nikogo nie dziwi fakt, że stosowana zwyczajowo dieta jest głównym źródłem składników odżywczych dla ciała. Ale czy tylko dla ciała? Nasze jelita są domem dla trylionów mikroorganizmów, które żywią się resztkami tego, co jemy. Ze względu na to, że mikrobiota jelitowa ma fundamentalne znaczenie dla ludzkiego zdrowia i wpływa m.in. na metabolizm oraz funkcjonowanie układu odporności, warto jest pamiętać również o jej potrzebach komponując swoje posiłki – szczególnie, że są one zbieżne z naszymi. Czym cechuje się dieta dobra dla jelit i zamieszkujących je mikroorganizmów?

czytaj dalej