Dział

Choroby układu pokarmowego

Kawa w praktyce lekarza

Kawa w praktyce lekarza

Picie kawy uznawane było długo za używkę, element niezbyt zdrowego stylu życia, dlatego dane dotyczące jej korzystnego działania w prewencji chorób są dla wielu osób – w tym lekarzy – bardzo zaskakujące. Nadal trwa dyskusja dotycząca wpływu kawy na ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet nagłych incydentów naczyniowych, a jej wyniki w większości obalają mit dotyczący negatywnego oddziaływania kawy na nasze zdrowie. W badaniach wskazywano przede wszystkim na duże znaczenie flawonoidów zawartych w kawie, szczególnie kwasu chlorogenowego. Pomimo wielu badań nadal nie jest pewne, który z blisko tysiąca składników kawy odpowiedzialny jest za jej dobroczynne działanie. Być może szereg składników wzajemnie na siebie oddziałujących daje w rezultacie właśnie takie pozytywne efekty?

czytaj dalej
Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już od 30 r.ż. a wraz z upływem kolejnych dekad zwiększa się bardzo szybko. U około 5% osób z tej grupy polipy przekształcą się w raka jelita grubego. Nie wszystko jest jednak przesądzone – najwyższy czas wdrożyć zasady profilaktyki!

czytaj dalej
Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli rozkładu i w konsekwencji wykorzystania tłuszczu w organizmie, tworzą grupę chorób rzadkich należących do wrodzonych wad metabolizmu. Mowa przede wszystkim o dwóch chorobach, w skrócie nazywanych deficytem LCHAD i VLCAD.

czytaj dalej
Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) jest przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego, zaliczanym do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Przyczyny tej patologii nie zostały jeszcze do końca poznane, jednak uważa się, że istotną rolę w jej rozwoju odgrywa współdziałanie czynników genetycznych i środowiskowych (infekcje, nieprawidłowy skład jelitowej flory bakteryjnej), które wpływają na zmienioną odpowiedź układu odpornościowego. Dotychczas przeprowadzone badania naukowe nie potwierdziły jednoznacznie wpływu czynników żywieniowych na wystąpienie choroby, jednak wiele wyników wskazuje na to, że nieprawidłowa dieta może pogarszać jej przebieg.

czytaj dalej
Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 1

Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 1

Po przebyciu ostrego zapalenia trzustki większość chorych z postacią obrzękową powraca po kilku tygodniach zupełnie do zdrowia pod warunkiem usunięcia czynnika wywołującego chorobę (alkohol, kamica żółciowa). U ok. 15% pacjentów po przebyciu martwiczej postaci OZT występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej (cukrzyca), oraz objawy niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki. Postępowanie dietetyczne w okresie rekonwalescencji ma istotne znaczenie dla uzyskania pełnej sprawności czynnościowej trzustki, a po przebyciu ciężkiej postaci choroby pacjent może wymagać wielomiesięcznego leczenia dietetycznego z dodatkowym leczeniem objawów zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz cukrzycy.

czytaj dalej