Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu pokarmowego
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu pokarmowego

Dział

Choroby układu pokarmowego

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu pokarmowego.

Zespół jelita nadwrażliwego IBS cz. 2 – zalecenia żywieniowe, znaczenie probiotykoterapii i diety low-FODMAP

Zespół jelita nadwrażliwego IBS cz. 2 – zalecenia żywieniowe, znaczenie probiotykoterapii i diety low-FODMAP

Kompleksowe leczenie zespołu jelita nadwrażliwego warunkuje jego skuteczność i poprawę samopoczucia. Metody niefarmakologiczne powinny obejmować modyfikację stylu życia, szczególnie w zakresie: sposobu odżywiania, aktywności fizycznej, dbania o prawidłową higienę snu, radzenia sobie ze stresem oraz wsparcia zdrowia psychicznego.

czytaj dalej
Uchyłki i choroba uchyłkowa jelita grubego – zalecane modyfikacje diety i stylu życia

Uchyłki i choroba uchyłkowa jelita grubego – zalecane modyfikacje diety i stylu życia

Uchyłkowatość to jedno z najczęstszych schorzeń jelita grubego. Jest to stan, w którym w ścianie jelita grubego obecne są uwypuklenia błony śluzowej do zewnątrz, tworząc obraz zagłębień. Na ich powstawanie wpływa wiele czynników, w tym sposób żywienia. Modyfikacje diety oraz innych elementów stylu życia mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań, w tym zapalenia uchyłków.

czytaj dalej
IBS czyli zespół jelita nadwrażliwego cz. 1 – definicja, rozpoznanie, leczenie

IBS czyli zespół jelita nadwrażliwego cz. 1 – definicja, rozpoznanie, leczenie

Coraz częściej pacjenci z dolegliwościami jelitowymi zgłaszają się do gabinetu dietetyka. Uciążliwe problemy ze strony układu pokarmowego mogą mieć wiele przyczyn. IBS to schorzenie gastroenterologiczne, na które cierpi coraz więcej ludzi. Trafna diagnoza, rozpoczęcie holistycznego leczenia i dostosowanie diety pod okiem specjalistów ma znaczenie w poprawie jakości życia osób chorych na zespół jelita nadwrażliwego.

czytaj dalej
Choroba refluksowa przełyku a palenie tytoniu.

Choroba refluksowa przełyku a palenie tytoniu.

Chyba każdy z nas choć raz w życiu doświadczył zgagi – uczucia nieprzyjemnego pieczenia za mostkiem. Kiedy zgaga dokucza przynajmniej raz w tygodniu, warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ może to wskazywać na chorobę refluksową przełyku. Jej leczenie uwzględnia zarówno terapię farmakologiczną, jak i niefarmakologiczną. Oznacza to modyfikację stylu życia, w tym stosowanie odpowiedniej diety. Pod koniec 2021 roku zaktualizowano zalecenia dotyczące diagnozowania i leczenia choroby refluksowej przełyku.

czytaj dalej
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie remisji

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie remisji

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) należy do chorób z grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Dokładna patogeneza tej choroby nie została do końca poznana, natomiast uznaje się, że istotną rolę w jej rozwoju odgrywa współdziałanie czynników genetycznych, środowiskowych czy immunologicznych.

czytaj dalej
SIBO – definicja, diagnostyka, leczenie, dieta

SIBO – definicja, diagnostyka, leczenie, dieta

SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, jest coraz częściej rozpoznawany u pacjentów z objawami ze strony przewodu pokarmowego, tj. wzdęciami i/lub biegunką czy zaparciami. Podstawą rozpoznania jest pozytywny wynik wodorowych i/lub metanowych testów oddechowych. Pierwszą linią leczenia jest antybiotykoterapia, która istotnie zmniejsza ilość bakterii zasiedlających jelito cienkie. Rola diety i probiotyków jest niejasna. Niezwykle ważna jest próba zidentyfikowania przyczyny SIBO – leczenie ukierunkowane na przyczynę wzrostu ilości bakterii w jelicie cienkim zwiększa szansę na zapobieganie nawrotom.

czytaj dalej