ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?
Jod jest mikroelementem niezbędnym dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. Pierwiastek ten jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy. Do zapewnienia normalnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz…

Jak uniknąć zawału serca i innych chorób sercowo-naczyniowych?
Niedawno dwa amerykańskie towarzystwa kardiologiczne, tj. American College of Cardiology i American Heart Association ogłosiły zalecenia odnośnie zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym (ChSN),…

Dieta łatwostrawna – zalecenia i jadłospis
Dieta lekkostrawna, zwana również łatwostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Sprawdź…

Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) może dotyczyć nawet 70-80% polskiej populacji ogólnej. W większości przypadków zakażenie ma charakter bezobjawowy…

Czy warto obniżać poziom cholesterolu?
Ostatnio w mediach ukazują się doniesienia dotyczące wątpliwego znaczenia wysokiego stężenia cholesterolu w surowicy dla naszego zdrowia. Pojawiają się również informacje o szkodliwości…

Czy stosowanie diety wegetariańskiej grozi niedoborem żelaza?
Coraz więcej osób decyduje się na świadome ograniczenie lub całkowitą rezygnację ze spożywania mięsa. Niektórzy ze względu na światopogląd, inni w trosce o środowisko, czy w celu…