ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czy sportowcy mogą solić więcej?
Jeśli jesteś wyczynowym sportowcem lub amatorem uprawiającym rekreacyjnie sport na wysokim poziomie, to nie musisz stosować się do zaleceń dotyczących ograniczania soli…

Posiłki przedtreningowe
Najważniejszą rolą posiłku przedtreningowego jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii, głównie węglowodanów, na czas treningu. Taki posiłek powinien też zapobiegać uczuciu głodu…
Wszystkie artykuły
Dietetyka sportowa

Produkty proteinowe – czy warto wybierać zamienniki ze zwiększoną ilością białka
W ostatnim czasie na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów ze zwiększoną zawartością białka, a producenci prześcigają się we…

Praktyczne wskazówki dla maratończyków
U maratończyków żywienie ma istotne znaczenie szczególnie w okresie tuż przed zawodami. Ten tekst jest poświęcony odżywianiu na kilka dni przed startem…

Sportowiec na diecie roślinnej
Obecnie wiele osób, które zawodowo lub amatorsko zajmuje się sportem, wybiera dietę roślinną. Do diet roślinnych zaliczamy te, które w znacznym stopniu…

Witamina D w diecie sportowca
Witamina D jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W przeciwieństwie do pozostałych witamin może być wytwarzana w istotnych ilościach w organizmie. Ma to miejsce w skórze…

Żelazo w diecie sportowca
Nie ma wątpliwości, że żelazo odgrywa kluczową rolę w procesach związanych z wydolnością fizyczną. Bardzo często jest to pierwiastek niedoborowy. Żelazo słusznie…

Posiłki potreningowe
Zadaniem posiłku potreningowego jest uzupełnienie glikogenu oraz dostarczenie substratów potrzebnych do regeneracji po treningu.