ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Eliminacja słodyczy – 8 prostych sposobów na zdrowszą dietę
Małowartościowa, uboga w składniki odżywcze dieta to bardzo częsta przyczyna nadmiernego spożywania słodyczy. Wygłodzony organizm częściej i silniej domaga się łatwo przyswajalnej…

Niedobór witaminy D u ciężarnych Polek – czy problem kończy się latem?
Po długim okresie jesienno-zimowym, gdy nadchodzą dni słoneczne pojawia się naturalna szansa poprawy zasobów witaminy D w organizmie. Grupą osób szczególnie…

Z parapetu na talerz
„Każdy ma w sobie coś z ogrodnika” – to stare powiedzenie jest wciąż bardzo aktualne. Ogrodnictwo jako pasję można rozwijać w każdej momencie…

Wiosenne porządki na talerzu
W obecnym czasie epidemii w sposób szczególny chcemy zadbać o nasze zdrowie i odporność. Mamy więcej czasu aby zająć się wiosennymi porządkami nie…

Najczęstsze pytania i odpowiedzi związane z tematem żywność, żywienie a COVID-19
Czy istnieje ryzyko zakażenia wirusem COVID-19 poprzez żywność? Pomimo dużej skali pandemii, dotychczas nie było doniesień o zakażeniu wirusem COVID-19…

Aktywność fizyczna w okresie pandemii COVID-19 i izolacji domowej
Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami z powodu epidemii COVID-19 jesteśmy zmuszeni pozostać w domach. W tym czasie nieczynne są szkoły i przedszkola, wiele osób wykonuje prace…