ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Jak rzetelnie i empatycznie rozmawiać z dzieckiem o epidemii, o której słyszy na co dzień
W tej części artykułu przeczytacie, o tym w jaki sposób można rozmawiać z dzieckiem o epidemii czyli jakie stosować metody przekazywania informacji. Poniżej podsuwam…

Olej konopny – czy warto stosować?
Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi siewnych zwanych również włóknistymi (Cannabis sativa L.). Zgodnie z definicją zawartą w Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii, konopie…

Kawa i zielona herbata a karmienie piersią
Według Światowej Organizacji Zdrowia wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka jest najbardziej właściwym sposobem żywienia niemowląt. O ile…

Ile dodatków pobieramy z żywnością?
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne…

Dieta FODMAP – zasady i zastosowanie
Masz problemy żołądkowo-jelitowe? Często dokuczają ci wzdęcia, gazy, a czasami biegunki i bóle brzucha? Może warto zastosować dietę FODMAP, która u części osób…

Czy długość snu ma związek z otyłością i większą śmiertelnością?
Sen odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Okazuje się, że nieodpowiednia jakość i długość snu może zwiększać ryzyko otyłości…