ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Darmowy e-book: „Żywienie w przedszkolu w praktyce”
Żywienie dzieci w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania zdrowia i wspierania rozwoju dziecka. Musi ono opierać się na określonych…

Cholesterol a dieta
Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest poważnym problemem ponieważ zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Przy zbyt dużym poziomie…

Ranking diet – dieta śródziemnomorska najzdrowszą dietą 2022
Amerykański miesięcznik "U.S. News & World Report" opublikował wyniki plebiscytu na najzdrowsze diety 2022 roku. Coroczny ranking tworzony jest przez…

Zmiana nawyków żywieniowych – od czego zacząć?
Zmiana stylu życia jest procesem długotrwałym, który aby przyniósł oczekiwane efekty powinien być prowadzony wraz ze zmianą nawyków żywieniowych.

Słodzone napoje bezalkoholowe – „opłata cukrowa”
Nadmierne spożycie słodkich napojów bezalkoholowych, jak wskazują wyniki wielu badań, mogą zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości. Jedna szklanka (200…

Jak zmniejszyć ilość mięsa czerwonego oraz przetworów mięsnych w diecie?
Zmniejszenie ilości czerwonego mięsa i przetworów mięsnych w naszej diecie może być korzystne dla naszego zdrowia i zdrowia naszej planety.…