ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Dieta RZS w punktach
Dieta skrojona na Twoją miarę – to podstawowe zalecenie żywieniowe, jeśli chorujesz na RZS. Są oczywiście zalecenia ogólne, czyli szereg wskazówek dotyczących…

Gazy jelitowe
Gazy, ucisk w brzuchu, odbijania... Takie dolegliwości najczęściej mogą wskazywać na nadmiar niektórych pokarmów i... pośpiech przy jedzeniu. Mogą też być związane…

Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!
W nadciśnieniu zaleca się jedzenie warzyw i owoców przede wszystkim ze względu na zawarty w nich potas i magnez. Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej…

Zgagi można się pozbyć
Zgaga, kwaśne odbijania, dyskomfort w nadbrzuszu – to niektóre z objawów choroby refluksowej przełyku. W łagodzeniu tych dolegliwości pomoże lekkostrawna dieta, regularne i niewielkie…

Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu
Dla osób z celiakią, alergią na gluten lub pszenicę, czy nadwrażliwością na gluten jedynym lekarstwem jest dieta bezglutenowa. W odróżnieniu od alergii na gluten (gdy dieta…

Jak jeść w chorobie wrzodowej?
Łatwo strawne, małe i częste posiłki poprawią komfort życia osoby cierpiącej na chorobę wrzodową. Dieta nie ma tu aż tak terapeutycznego znaczenia,…