ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Jak gotować smacznie i zdrowo będąc na diecie odchudzającej?
„Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz” Czy ktoś by się spodziewał, że to znane polskie przysłowie może znaleźć swoje odzwierciedlenie również w przypadku zdrowego…

Czy otyłość musi być związana z rozwojem cywilizacji?
Częstość występowania otyłości wzrasta na całym świecie. W USA w roku 1970 otyłych było 15%, a w roku 2012 już 30%. W roku 2002 w Polsce…

Jak szkoła może wpływać na upowszechnianie zdrowego stylu życia?
Żywienie w szkole jest nieodłącznym elementem zapewniającym prawidłowy rozwój i zdrowie uczniów. Odgrywa również bardzo ważną rolę w prewencji chorób dietozależnych, na co wskazują…

Jak ćwiczyć, aby schudnąć?
Zmianom w sposobie żywienia musi towarzyszyć zwiększona aktywność fizyczna, aby proces chudnięcia był optymalny. Regularne, umiarkowane ćwiczenia przede wszystkim pomagają zredukować…

Dlaczego warto zapobiegać i leczyć?
Korzyści z redukcji masy ciała Redukcja zbędnych kilogramów (zwłaszcza brzusznej tkanki tłuszczowej) przynosi wymierne korzyści, zmniejsza bowiem problemy ze zdrowiem i ryzyko wielu…

Przyczyny otyłości
U podstaw rozwoju otyłości leży długotrwałe zaburzenie bilansu energetycznego, kiedy to energia spożyta przekracza energię wydatkowaną. Na powstawanie dodatniego bilansu energetycznego wpływa: