ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Aktywność fizyczna w okresie menopauzy. Jak i kiedy ćwiczyć?
W okresie menopauzy należy zadbać o dobrą kondycję i korzystać z ogólnodostępnych form ruchu. Ciekawych ofert ćwiczeń jest bardzo dużo. Aktywność fizyczna w tym…

Ruch – jak, ile i gdzie?
Ciało ludzkie w doskonały sposób przystosowane jest do ruchu. Aparat ruchowy, w który wyposażony jest nasz organizm, to współpracujący ze sobą układ kostny i mięśniowy…

Owoce i soki a odchudzanie
Czy w diecie osób odchudzających się wskazane są owoce? Czy należy pić dużo soków owocowych? Jakie soki są najlepsze? Wyjaśniamy mity,…

Ilość posiłków i ich omijanie
Przedstawiamy mity i fakty na temat ilości codziennych posiłków. Czy opuszczanie posiłków sprzyja chudnięciu? Czy jeść po 18.? Dlaczego nie rezygnować ze śniadania?

Szczegółowe zalecenia, czyli rzecz o produktach wolotwórczych i pierwiastkach
Jod, selen, żelazo i cynk są niezwykle istotne dla prawidłowej pracy tarczycy. Warto, by osoba z niedoczynnością tego organu komponowała codzienną dietę uwzględniając…

Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?
Alergią pokarmową określana jest nieprawidłowa, niewspółmierna do bodźca reakcja układu odpornościowego organizmu na specyficzny związek (alergen), na który dany organizm się uczulił. Występuje…