ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Śniadanie – fakty i mity
Czy rozpowszechnione przekonania na temat śniadań są zgodne z wiedzą naukową? Dlaczego śniadanie jest ważnym posiłkiem?

Aktywność fizyczna w czasie macierzyństwa to podstawa
Poznaj sposoby na aktywne macierzyństwo.

Niedoczynność tarczycy – postępowanie dietetyczne
Niedoczynność tarczycy daje szereg objawów. Otoczenie pacjenta często nie rozumie dolegliwości, z którymi musi borykać się osoba zmagająca się z tą chorobą.…

Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)
Niektóre składniki produktu producent wyróżnia w składzie spośród innych poprzez pogrubienie, podkreślenie, inną czcionkę bądź kolor tła. Ta zasada dotyczy substancji…

Wpływ aktywności fizycznej na masę ciała
Konsekwencją małej aktywności fizycznej i niewłaściwej diety jest narastanie częstości występowania nadwagi i otyłości już we wczesnym okresie życia. Jak wynika z raportu…

Ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt
Jako ludzie uwielbiamy popadać w skrajności! Efekt? Rzesza osób zupełnie nie zwraca uwagi na ilość cukrów w produktach (i szczęśliwie zajada się lodami…