ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Prawdziwa dieta CUD!
Chcesz poznać prawdziwą dietę cud? Taką, która dostarczy wszystkich składników odżywczych, korzystnie wpłynie na pamięć i koncentrację, a także na wygląd skóry, włosów i paznokci,…

Herbata i prewencja chorób sercowo-naczyniowych
Herbata jest najczęściej spożywanym napojem, oczywiście poza wodą. Od dawna dyskutowane jest jej znaczenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż są dowody na jej…

Jajka – cenny składnik diety dziecka
Jajka powinny zajmować szczególne miejsce w diecie dzieci ze względu na swój cenny skład: pełnowartościowe białko, cholinę, witaminy: B6, B12, A, D, E,…

Czym smarować, na czym smażyć?
Większość tłuszczu w diecie dzieci powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych. Konieczne jest jednak ograniczanie tłuszczów zwierzęcych stałych (masło, smalec). Produkty…

Dieta w leczeniu anoreksji
Leczenie anoreksji jest trudne i długotrwałe, wymaga współpracy specjalistów z różnych dziedzin. Ogromne znaczenie ma motywacja osoby chorej i wsparcie ze strony bliskich. Jednym…

Przyczyny odwodnienia
Odwodnienie to stan, w którym zawartość wody oraz elektrolitów w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Jakie są przyczyny odwodnienia?