ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Jakie wybierać zdrowe produkty zbożowe?
Z produktów zbożowych, zarówno dla dzieci jak i dorosłych, należy jak najczęściej wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału.

Warzywa da się lubić
Nie tylko wegetarianie czy weganie jedzą warzywa, i choć ich obecność sprowadza się zwykle do plasterków pomidora lub ogórka na kanapce i surówki na obiad,…

Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka
Spożywanie mleka i przetworów mlecznych ze względu na ich skład odgrywa ważną rolę w zachowaniu pełnego zdrowia oraz utrzymaniu dobrej…

Mleko tłuste czy chude, co podawać dzieciom do picia?
Przedszkolaki i dzieci w wieku szkolnym potrzebują dużych dawek wapnia niezbędnego do budowy kości. Dzieci powinny zatem wypijać przynajmniej dwie szklanki mleka dziennie,…

Witaminy i składniki mineralne
Mimo że zapotrzebowanie energetyczne u osób starszych ulega obniżeniu, to zapotrzebowanie na pewne witaminy oraz mikro- i makroelementy wzrasta.

Wpływ diety na rozwój poznawczy dziecka
Drogi Rodzicu! Czy wiesz, że prawidłowe żywienie ma bardzo duży wpływ na rozwój poznawczy Twojego dziecka? Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza składników,…