ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje…

Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.
Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Regularne żywienie sprzyja prawidłowej…
Wszystkie artykuły
Zasady zdrowego żywienia

Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane normy. Konsekwencją nadmiernego spożycia sodu może być…

Tłuszcze roślinne i zwierzęce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
Tłuszcz jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Jednak nie wszystkie tłuszcze tak samo wpływają na zdrowie. W związku z tym należy…

Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia -…

Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą
Ruch jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, potrzebnym każdemu, niezależnie od wieku. Optymalna aktywność fizyczna w młodym wieku zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny…

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, że nasze dzieci powinny…

Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych…