Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Post przerywany – czy to dla mnie
Trendy dietetyczne pojawiają się i znikają. Byliśmy już świadkami mody na rozmaite diety-cud, m.in. dietę kapuścianą, kopenhaską, zgodną z grupą krwi, paleo czy detoks owocowo-warzywny. Ostatnio bardzo popularny staje się post przerywany, promowany jako sposób na zdrowie i szczupłą sylwetkę. Czy metoda okna żywieniowego jest rzeczywiście bardziej skuteczna od innych „modnych” sposobów odżywiania? Czy pomijanie posiłków jest zdrowe? Jakie są efekty uboczne? Zanim włączysz post do swojej codzienności, zapoznaj się z faktami i podejmij świadomą decyzję.
Jak jeść, aby uniknąć dyskomfortu
Problemy trawienne, zgaga, refluks czy ogólny dyskomfort mogą wystąpić lub nasilić się m.in., gdy spożywamy ciężkostrawne posiłki o dużej objętości. Nie bez znaczenia jest także sposób jedzenia. Czynniki takie jak stres, pośpiech czy nieodpowiednia pozycja podczas i tuż po zakończeniu posiłku, mogą nasilić dolegliwości. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego higiena spożywania posiłków jest tak ważna dla naszego zdrowia oraz jak krok po kroku o nią zadbać.
Wapń – znaczenie, źródła, przykłady realizacji z diety
Wapń jest jednym z podstawowych makroelementów w organizmie człowieka. Jest przede wszystkim budulcem kości i zębów, ale też pełni bardzo istotne funkcje regulacyjne. Zwyczajowe spożycie wapnia w Polsce pokrywa około 60% zapotrzebowania na ten składnik mineralny, a jego głównym źródłem w diecie jest mleko i jego przetwory. Dlaczego prawidłowa podaż wapnia jest tak ważna dla zdrowia i jak ją osiągnąć będąc na diecie mieszanej oraz roślinnej?
Dieta przeciwzapalna
Jedną z głównych funkcji układu odpornościowego jest zdolność do wywołania reakcji zapalnej, która wykorzystywana jest do obrony organizmu przed urazami. Odpowiedź zapalna pełni naturalną funkcję ochronną, eliminując czynniki destrukcyjne i doprowadzając do gojenia się uszkodzonej tkanki. W sytuacji, gdy reakcja ta zostaje skierowana przeciwko własnym tkankom może to prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego. Istotny wpływ na zaawansowanie stanu zapalnego mają składniki odżywcze.
Cz.3 – Węglowodany. Od teorii do praktyki. Cenne wskazówki jak włączyć ulubione słodycze do jadłospisu na diecie redukcyjnej
Praktyczny aspekt procesu redukcji masy ciała jest dość prosty – aby osiągnąć spadek masy ciała, należy przede wszystkim wytworzyć deficyt energetyczny. Zwyczajowo powinien on wynosić od ok. 500 do 800 kalorii. Oprócz deficytu kalorycznego warto zwrócić uwagę m.in. na jakość spożywanych posiłków.
Jak zaoszczędzić podczas zakupów spożywczych?
Na wybór żywności przez konsumentów istotny wpływ ma szereg czynników, w tym m.in. preferencje żywieniowe, wartość odżywcza produktów, skład, wielkość opakowania oraz cena. Rosnące ceny żywności mogą istotnie wpływać na możliwość realizacji zaleceń prawidłowego żywienia. Jak zatem możemy zaoszczędzić podczas zakupów spożywczych, jednocześnie komponując posiłki zgodne z modelem Talerza Zdrowego Żywienia?
Cz.2 – Węglowodany. Dlaczego możesz jeść słodkości w czasie zmiany nawyków żywieniowych?
W dobie utrzymujących się mitów żywieniowych wciąż panuje przekonanie, że silne restrykcje „na talerzu”, w tym eliminacja smaku słodkiego, ma doprowadzić do uzyskania pożądanych efektów w procesie odchudzania. Jak zatem zmniejszyć masę ciała nie rezygnując z ulubionych słodkości?
Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością
NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia zakończył drugi etap pięcioletniego projektu „Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością.” Jego celem jest dostarczenie rozległej wiedzy grupom zawodowym zaangażowanym w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w zakresie promowania zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Jak przeżyć święta bez wyrzutów sumienia?
Święta Bożego Narodzenia są kulminacyjnym momentem każdego roku. Wyczekują na nie dzieci, skuszone wizją gwiazdkowych prezentów, a także dorośli, chcący odpocząć i spędzić czas z najbliższymi. Dlaczego więc wiele osób odczuwa niepokój, myśląc o zbliżającym się świętowaniu? Odpowiedzią może być trwanie w błędnym przekonaniu, że celebracja musi zakończyć się zwiększeniem masy ciała, wyrzutami sumienia i – w efekcie – koniecznością wprowadzenia ograniczeń w jedzeniu.
Podatek od „niezdrowej” żywności, jako narzędzie profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
Wobec narastania globalnego problemu otyłości i innych chorób dietozależnych Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zobowiązuje kraje do podejmowania intensywnych działań, na rzecz stałej edukacji żywieniowej i dostępu do żywności prozdrowotnej.