Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Białko roślinne – czy jest wartościowe?
Białko roślinne różni się od białka pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na swoją budowę białko roślinne uznawane jest za niepełnowartościowe, a co za tym idzie bywa błędnie postrzegane jako składnik niewystarczający do pokrycia zapotrzebowania na makroskładnik, jakim jest białko. Czy białko roślinne może być cennym elementem w naszej diecie?
5 najczęstszych błędów na diecie wegetariańskiej
Według dostępnych danych dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Zdarza się jednak, że brak odpowiedniej wiedzy i edukacji sprawia, że wegetarianie dokonują nieprawidłowych wyborów żywieniowych. W konsekwencji ich sposób żywienia może być daleki od prozdrowotnego. Poznaj 5 najczęściej popełnianych błędów w diecie wegetariańskiej i dowiedz się, jak ich uniknąć.
Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe – zalecenia żywieniowe
Wzdęcie brzucha jest subiektywnym uczuciem nadmiernego wypełnienia jelit gazami. Powstawanie gazów jelitowych jest zjawiskiem naturalnym. W przewodzie pokarmowym człowieka zawsze znajduje się pewna ilość gazów. Dopiero ich nadmiar może prowadzić do powstania nieprzyjemnych i dokuczliwych objawów klinicznych, m.in.: odbijania, wzdęcia brzucha oraz nadmiernego oddawania gazów.
Dieta roślinna – zalecenia żywieniowe
Dieta roślinna (wegańska) to sposób żywienia polegający na eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj i miodu oraz pozyskiwanych z nich wyrobów. Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna jest bezpieczna na każdym etapie życia, należy jednak dostosować ją do indywidualnych potrzeb wynikających m.in. z aktualnego stanu zdrowia – choroby czy stanu fizjologicznego (ciąża, laktacja). W tym celu warto zgłosić się do dietetyka.
Jadłospis – konieczność czy dodatek w zmianie nawyków żywieniowych?
Dla wielu osób współpraca z dietetykiem kojarzy się z koniecznością ścisłego stosowania ułożonego jadłospisu. Fakt – indywidualnie opracowany plan żywieniowy może być pomocnym narzędziem w zmianie nawyków żywieniowych, ale czy niezbędnym? Tymczasem skuteczna współpraca z dietetykiem powinna opierać się przede wszystkim na edukacji żywieniowej, czyli m.in. nauce samodzielnego komponowania posiłków.
Tłuszcze część 2. Dieta wegetariańska
Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska obarczona jest ryzykiem wystąpienia niedoborów pokarmowych. Wśród najczęściej wymienianych są niedobory witaminy B12, wapnia, żelaza, ale też kwasów omega-3. Jak zadbać o prawidłową podaż poszczególnych kwasów tłuszczowych na diecie wegetariańskiej?
Adaptogeny – czym są i czy warto je stosować?
Od starożytności ludzie poszukują naturalnych metod poprawy zdrowia i wydolności organizmu. W chińskiej tradycji ziołolecznictwa, takiej jak tradycyjna medycyna chińska (TCM) i ajurweda zidentyfikowano wiele roślin mających zdolność do przywracania równowagi w organizmie i wzmacniania jego naturalnych mechanizmów obronnych. Czy stosowanie takich substancji jest bezpieczne? Jakie są korzyści z ich stosowania?
Tłuszcze – część 1. Czym są, dlaczego są potrzebne i gdzie je znaleźć
Tłuszcz to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników pokarmowych. Przez wielu spożywany w nadmiarze, przez innych skrzętnie eliminowany z diety. Jak zwykle bywa, skrajne rozwiązania niewiele mają wspólnego ze zdrowiem. Zarówno nadmiar, jak i eliminacja tłuszczu będą na wiele sposobów niekorzystne i mogą negatywnie odbić się na samopoczuciu i… smaku przygotowywanych potraw.
Jak wspomóc zwiększenie masy ciała – suplementacja FSMP
Trudność ze zwiększeniem masy ciała może dotyczyć zarówno osób zdrowych, jak i chorych. Szczególnie niebezpieczna jest niezamierzona utrata masy ciała, która może wynikać z choroby lub być konsekwencją leczenia, a także gdy pomimo starań nie uzyskujemy efektu wzrostu masy ciała W takich przypadkach ważna jest ocena stanu odżywienia oraz konsultacja dietetyczna.
Jak zdrowo zwiększyć masę ciała?
W populacji polskiej problem zbyt niskiej masy ciała nie jest tak powszechny, jak problem nadwagi i otyłości. Warto jednak wiedzieć, że zarówno niedobór, jak i nadmiar masy ciała może wiązać się z pewnymi zagrożeniami zdrowotnymi. Zbyt niska masa ciała jest stanem niekorzystnym dla zdrowia i wymaga wdrożenia odpowiedniego postępowania dietetycznego. Należy także zasięgnąć porady lekarskiej, a jeśli stan zdrowia psychicznego tego wymaga, skorzystać z pomocy psychologicznej. Z tego artykułu dowiesz się, jak zwiększyć masę ciała dzięki zastosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety.