Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

5 najczęstszych błędów na diecie wegetariańskiej

5 najczęstszych błędów na diecie wegetariańskiej

Według dostępnych danych dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Zdarza się jednak, że brak odpowiedniej wiedzy i edukacji sprawia, że wegetarianie dokonują nieprawidłowych wyborów żywieniowych. W konsekwencji ich sposób żywienia może być daleki od prozdrowotnego. Poznaj 5 najczęściej popełnianych błędów w diecie wegetariańskiej i dowiedz się, jak ich uniknąć.

czytaj dalej
Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe – zalecenia żywieniowe

Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe – zalecenia żywieniowe

Wzdęcie brzucha jest subiektywnym uczuciem nadmiernego wypełnienia jelit gazami. Powstawanie gazów jelitowych jest zjawiskiem naturalnym. W przewodzie pokarmowym człowieka zawsze znajduje się pewna ilość gazów. Dopiero ich nadmiar może prowadzić do powstania nieprzyjemnych i dokuczliwych objawów klinicznych, m.in.: odbijania, wzdęcia brzucha oraz nadmiernego oddawania gazów.

czytaj dalej
Dieta roślinna – zalecenia żywieniowe

Dieta roślinna – zalecenia żywieniowe

Dieta roślinna (wegańska) to sposób żywienia polegający na eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj i miodu oraz pozyskiwanych z nich wyrobów. Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna jest bezpieczna na każdym etapie życia, należy jednak dostosować ją do indywidualnych potrzeb wynikających m.in. z aktualnego stanu zdrowia – choroby czy stanu fizjologicznego (ciąża, laktacja). W tym celu warto zgłosić się do dietetyka.

czytaj dalej
Jadłospis – konieczność czy dodatek w zmianie nawyków żywieniowych?

Jadłospis – konieczność czy dodatek w zmianie nawyków żywieniowych?

Dla wielu osób współpraca z dietetykiem kojarzy się z koniecznością ścisłego stosowania ułożonego jadłospisu. Fakt – indywidualnie opracowany plan żywieniowy może być pomocnym narzędziem w zmianie nawyków żywieniowych, ale czy niezbędnym? Tymczasem skuteczna współpraca z dietetykiem powinna opierać się przede wszystkim na edukacji żywieniowej, czyli m.in. nauce samodzielnego komponowania posiłków.

czytaj dalej
Tłuszcze część 2. Dieta wegetariańska

Tłuszcze część 2. Dieta wegetariańska

Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska obarczona jest ryzykiem wystąpienia niedoborów pokarmowych. Wśród najczęściej wymienianych są niedobory witaminy B12, wapnia, żelaza, ale też kwasów omega-3. Jak zadbać o prawidłową podaż poszczególnych kwasów tłuszczowych na diecie wegetariańskiej?

czytaj dalej
Adaptogeny – czym są i czy warto je stosować?

Adaptogeny – czym są i czy warto je stosować?

Od starożytności ludzie poszukują naturalnych metod poprawy zdrowia i wydolności organizmu. W chińskiej tradycji ziołolecznictwa, takiej jak tradycyjna medycyna chińska (TCM) i ajurweda zidentyfikowano wiele roślin mających zdolność do przywracania równowagi w organizmie i wzmacniania jego naturalnych mechanizmów obronnych. Czy stosowanie takich substancji jest bezpieczne? Jakie są korzyści z ich stosowania?

czytaj dalej
Tłuszcze – część 1. Czym są, dlaczego są potrzebne i gdzie je znaleźć

Tłuszcze – część 1. Czym są, dlaczego są potrzebne i gdzie je znaleźć

Tłuszcz to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników pokarmowych. Przez wielu spożywany w nadmiarze, przez innych skrzętnie eliminowany z diety. Jak zwykle bywa, skrajne rozwiązania niewiele mają wspólnego ze zdrowiem. Zarówno nadmiar, jak i eliminacja tłuszczu będą na wiele sposobów niekorzystne i mogą negatywnie odbić się na samopoczuciu i… smaku przygotowywanych potraw.

czytaj dalej
Jak wspomóc zwiększenie masy ciała – suplementacja FSMP

Jak wspomóc zwiększenie masy ciała – suplementacja FSMP

Trudność ze zwiększeniem masy ciała może dotyczyć zarówno osób zdrowych, jak i chorych. Szczególnie niebezpieczna jest niezamierzona utrata masy ciała, która może wynikać z choroby lub być konsekwencją leczenia, a także gdy pomimo starań nie uzyskujemy efektu wzrostu masy ciała W takich przypadkach ważna jest ocena stanu odżywienia oraz konsultacja dietetyczna.

czytaj dalej
Jak zdrowo zwiększyć masę ciała?

Jak zdrowo zwiększyć masę ciała?

W populacji polskiej problem zbyt niskiej masy ciała nie jest tak powszechny, jak problem nadwagi i otyłości. Warto jednak wiedzieć, że zarówno niedobór, jak i nadmiar masy ciała może wiązać się z pewnymi zagrożeniami zdrowotnymi. Zbyt niska masa ciała jest stanem niekorzystnym dla zdrowia i wymaga wdrożenia odpowiedniego postępowania dietetycznego. Należy także zasięgnąć porady lekarskiej, a jeśli stan zdrowia psychicznego tego wymaga, skorzystać z pomocy psychologicznej. Z tego artykułu dowiesz się, jak zwiększyć masę ciała dzięki zastosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety.

czytaj dalej