Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Przetwory mleczne to cenne naturalne probiotyki
Utrwalanie mleka metodą fermentacji mlekowej było znane od wieków. Dzięki temu otrzymujemy ukwaszone mleko, jogurty, kefiry, maślanki i sery, które wzbogacają naszą codzienną dietę. Zawierają one też kultury bakterii, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Dlatego nazywa się je probiotykami.
Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?
Asortyment przetworów mlecznych dostępnych w sklepach jest tak szeroki, że nabiałowe lady chłodnicze niemal uginają się pod obfitością opakowań – mieniących się kolorami serków i jogurtów, czy wyróżniających się chłodną bielą kefirów. Warto z tego bogactwa oferty wybierać najbardziej wartościowe produkty.
Arbuz – słodki krewny dyni
Arbuz to niezwykle lubiany owoc, choć według klasyfikacji systematycznej jest to warzywo, należące do rodziny dyniowatych. Arbuz daje nam nie tylko ukojenie podczas letnich upałów, ale przede wszystkim zastrzyk cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera on związki wykazujące właściwości zmniejszające ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia i wielu innych przewlekłych chorób niezakaźnych. Arbuz jest dobry dla tkanki skórnej i włosów. Dzięki zawartym związkom wpływa także na lepsze trawienie.
Aronia – cierpka jagoda na zdrowie
Choć sezon aroniowy jeszcze przed nami, warto już teraz uzbroić się w zapasy wiedzy o tych niedocenianych owocach. Kto raz ubrudził nimi ubranie ten wie, jak ciężko pozbyć się plamy. Wynika to z ogromnej ilości prozdrowotnych związków zawartych w aronii.
Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Dieta śródziemnomorska zajęła w 2018 roku pierwsze miejsce jako najzdrowsza dieta (ex equo z dietą DASH) w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki, a opublikowanym na platformie internetowej U.S. News & World Report.
Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć
Lekkie, zwiewne ubrania podczas lata uwidaczniają każde niedoskonałości sylwetki, a zwłaszcza oponkę na brzuchu. Nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej, ale również wzdęcia mogą być przyczyną widocznego brzucha, nawet u osoby o szczupłej sylwetce. Jak unikać wzdęć?
Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych
Skorupiaki są cenionym i cennym elementem naszego menu. Cechują się nie tylko oryginalnym smakiem i zapachem, ale również niską zawartością tłuszczu i kalorii. W naszym kraju spożywamy głównie skorupiaki importowane, takie jak krewetki, kraby czy homary. Zapominamy jednak, że w Polsce również mamy własne gatunki skorupiaków, a mianowicie – raki.
Dlaczego jogurty zawierają więcej węglowodanów niż białka?
Jogurty naturalne to produkty powstałe w procesie fermentacji mleka z wykorzystaniem żywych kultur bakterii jogurtowych z gatunków Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus. Jogurty produkowane są nie tylko z mleka, ale często stosowanym dodatkiem jest również mleko w proszku. Mleko i naturalne produkty mleczne stanowią istotny element zdrowej i zbilansowanej diety.
Czerwone mięso – zdrowe czy rakotwórcze?
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia – bazując m.in. na wynikach dużego prospektywnego badania kohortowego – spożycie czerwonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, jak wynika z ww. badania, zamiana czerwonego mięsa na inne źródła białka (ryby, drób, orzechy, nasiona roślin strączkowych, nabiał) była związana z mniejszą śmiertelnością z powodu tych chorób. Ocenia się, że może to wynikać m.in. z obecności hemowego żelaza w mięsie czerwonym. Znaczne spożycie ww. żelaza powiązano z częstszymi przypadkami chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Należy jednak pamiętać, że to głównie spożywanie w nadmiarze przetworzonego mięsa (np. szynka, parówki, kiełbasy) jest szkodliwe dla zdrowia.
Przed wakacjami – co warto wiedzieć? cz. II
Lato to czas wyjazdów i wylotów na wczasy, samochodowych wypraw, autokarowych wycieczek oraz pieszych wędrówek. Często więc wychodzimy z domu suto zaopatrzeni w prowiant na długie godziny, a może i dni. Zresztą, nawet idąc na plażę zabieramy różnego rodzaju przekąski. Jaką żywność warto ze sobą mieć w takich momentach i jak ją przechowywać? A czego lepiej unikać? Skoro jesteście tego ciekawi, to zapraszamy po garść krótkich i praktycznych porad dietetyków z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Przedstawimy również poparte naszym doświadczeniem i wiedzą informacje na temat tego, czym i w jakich ilościach powinniśmy się chłodzić się w największe upały.