Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe

Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe

Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych dostarczanych z dietą. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego jego odpowiednie spożycie jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest białko i jakie pełni funkcje, w jakich produktach występuje, od czego zależy i ile wynosi zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy.

czytaj dalej
Grzyby jako wartościowy element diety

Grzyby jako wartościowy element diety

Grzyby od wieków stanowiły jeden z elementów diety w wielu kulturach na całym świecie. W ciągu ostatnich 40 lat ich spożycie znacznie wzrosło. Dodatkowo, w literaturze naukowej pojawia się coraz więcej przesłanek dotyczących potencjalnych korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą spożywanie grzybów jadalnych. Jedną z najważniejszych jest wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych oraz chorób nowotworowych. W tym artykule znajdziesz informacje na temat korzyści płynących ze spożywania grzybów.

czytaj dalej
Niedoceniana aronia

Niedoceniana aronia

Aronia, chociaż chętnie uprawiana na terenie naszego kraju, nie cieszy się wysokim spożyciem. Spowodowane jest to prawdopodobnie tym, że nieprzetworzone owoce aronii charakteryzują się kwaśnym smakiem. Jednak ze względu na wyróżniające się na tle innych owoców wartości odżywcze aronii, warto wprowadzić ją do swojej diety.

czytaj dalej
Tłuszcze część 3. Kontrola ilości i rodzaju tłuszczu w diecie, praktyczne porady i przykład zbilansowanego jadłospisu

Tłuszcze część 3. Kontrola ilości i rodzaju tłuszczu w diecie, praktyczne porady i przykład zbilansowanego jadłospisu

Kontrolowanie ilości i rodzaju tłuszczu w diecie może być konieczne w wielu sytuacjach, np. po zdiagnozowaniu hipercholesterolemii, po zabiegu wycięcia pęcherzyka żółciowego, podczas próby redukcji masy ciała czy przy uporczywych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Na szczęście nie jest to trudne, a z tego artykułu dowiesz się jak szukać informacji na temat zawartości tłuszczu w produktach spożywczych i jak odnosić te wartości do dziennego zapotrzebowania.

czytaj dalej
Dieta śródziemnomorska – zalecenia żywieniowe

Dieta śródziemnomorska – zalecenia żywieniowe

Dieta śródziemnomorska to nazwa tradycyjnego modelu żywienia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje ją duży udział produktów i potraw o niskim stopniu przetworzenia, m.in. świeżych warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, orzechów, nasion roślin strączkowych, a także umiarkowana podaż ryb i owoców morza, fermentowanych produktów mlecznych i nierafinowanej oliwy z oliwek oraz niskie spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i mięsa.

czytaj dalej
Pora na pomidora

Pora na pomidora

Smaczny, pełen witamin i składników mineralnych, a przy tym ogólnodostępny i lokalny. O jakim warzywie mowa? O pomidorze! Jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, chętnie jedzone przez osoby w każdym wieku. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto spożywać pomidory, jak wpływają na nasze zdrowie oraz jak smacznie wprowadzić je do diety.

czytaj dalej