Dział
Żywienie w przedszkolach i szkołach
Sekcja zawiera informacje i wytyczne dotyczące żywienia w placówkach edukacyjnych – szkołach i przedszkolach.
Zaproszenie na bezpłatne warsztaty edukacyjno-kulinarne pt. “Lekcja zdrowia”
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB zaprasza klasy I-III oraz
IV-VIII szkół podstawowych do udziału w bezpłatnych warsztatach edukacyjno-kulinarnych
„Lekcja zdrowia”
Filmy z warsztatów edukacyjno-kulinarnych dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach
W 2023 r. warsztaty edukacyjno-kulinarne pn. „Lekcja zdrowia” skierowane były do realizatorów żywienia zbiorowego w...
Warsztaty kulinarne pt. Lekcja zdrowia
Rusza kolejna edycja warsztatów kulinarno-edukacyjnych pn. Lekcja zdrowia. Zapraszamy uczniów szkół podstawowych oraz realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach do udziału w wyjątkowych zajęciach łączących teorię z praktyką.
Zapraszamy na bezpłatne warsztaty edukacyjne „Lekcja zdrowia”
Pobierz zaproszenie:Dla realizatorów zbiorowego żywieniaDla dzieci klas 0-III i IV-VIII
„ZDROWE DZIECIAKI TO MY!” – efektywne narzędzie edukacji prozdrowotnej w szkole.
Styl życia, w tym prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna, higiena, odpowiednia długość snu są bardzo istotnymi czynnikami prawidłowego rozwoju dziecka, jego zdrowia, samopoczucia oraz zdolności poznawczych. Kształtowanie prawidłowych nawyków stylu życia wśród dzieci, determinuje zdrowie młodego człowieka obecnie, jak i w przyszłości.
Skrzynka kontaktowa dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach
Właściwe żywienie dzieci w przedszkolu i szkole jest szczególnie istotne ze względu na konieczność zapewnienia energii i składników odżywczych do optymalnego rozwoju organizmu. Prawidłowe żywienie w placówkach oświatowych, w których dzieci przebywają nawet kilka godzin dziennie, ma decydujący wpływ na zdrowie zarówno obecnie jak
i w przyszłości. Odpowiednia organizacja żywienia jest podstawowym elementem dobrego funkcjonowania dzieci i młodzieży w przedszkolu i szkole a także kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
Żywienie w szkole – co rodzic wiedzieć powinien…
Żywienie ucznia to ważny element funkcjonowania dziecka w środowisku szkolnym. Spożywanie posiłków w szkole wpływa m. in. na koncentrację, dobre samopoczucie oraz kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe dziecka. Proces nauki i przyswajania wiedzy wymaga od organizmu dużego nakładu energii, której należy dostarczać regularnie. Dlatego tak ważna jest realizacja żywienia w placówce szkolnej. W związku z rozpoczynającym się rokiem szkolnym warto, aby rodzice zapoznali się z najważniejszymi aspektami dotyczącymi żywienia dziecka w szkole.
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w przedszkolu i szkole – 5 podstawowych kroków.
Zarówno w przedszkolu, jak i w szkole wskazane jest wprowadzanie praktycznych rozwiązań, aby pokazać dzieciom i rodzicom, że żywienie to element dobrego zdrowia, samopoczucia, a także odpowiedzialności za środowisko naturalne.
Organizacja żywienia w szkołach europejskich oraz wpływ wybranych rozwiązań na sposób żywienia dzieci.
Jako główne cele wdrażania polityki żywieniowej w szkołach w krajach europejskich wymieniane są: poprawa żywienia dzieci oraz nauka prawidłowych nawyków, a także zapobieganie i zmniejszenie występowania otyłości oraz niedożywienia.
Sklepiki szkolne – najczęstsze pytania w kontekście wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku
Sklepiki szkolne – najczęstsze pytania w kontekście wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku (w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach).