Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Dział

Dzieci 0-3

Przeczytasz tu o zasadach żywienia dzieci najmłodszych: rozszerzanie diety, wspieranie prawidłowego rozwoju dziecka przez zdrowe odżywianie.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Dieta bezmleczna u dzieci

Dieta bezmleczna jest stosowana w diagnostyce alergii na białka mleka krowiego (potocznie nazywanej alergią na mleko) oraz stanowi leczenie pierwszego wyboru u dziecka z jej rozpoznaniem. Opiera się ona na eliminacji z diety mleka, produktów mlecznych i innych produktów zawierających białka mleka krowiego. Konieczne jest wykluczenie z diety również produktów, które mogą powodować reakcje krzyżowe, np. mleka koziego lub owczego. Wiele kwestii jednak wciąż budzi wątpliwości rodziców. Czy napoje roślinne mogą zastąpić mleko? Czy dziecko może jeść produkty sojowe? Czy można podać dziecku wołowinę? Czy zawsze mama karmiąca piersią musi stosować dietę bezmleczną?

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Nasiona roślin strączkowych w diecie dzieci

Nasiona roślin strączkowych to grupa produktów charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą. Mimo wielu korzyści płynących z regularnego spożywania strączków Polacy nadal zbyt rzadko komponują posiłki z ich udziałem. Wpływa to także na niskie spożycie strączków przez dzieci. Czy nasiona roślin strączkowych są odpowiednie dla najmłodszych? Od kiedy i w jaki sposób wprowadzać strączki do diety maluchów?

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Gotowe posiłki w słoiczkach dla niemowląt i małych dzieci

Szeroki wybór asortymentu, wygoda i łatwość podania, a także często przekonanie o lepszej jakości składników i wysokiej wartości odżywczej gotowych posiłków w słoiczkach, sprawiają, że część rodziców decyduje się na włączenie gotowych posiłków komercyjnych do menu swoich dzieci. Czy gotowe posiłki w słoiczkach mogą stanowić urozmaicenie domowego żywienia? Czy jest to konieczne, by pojawiały się w jadłospisie najmłodszych? Czym kierować się przy wyborze gotowych posiłków uzupełniających?

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak

Hiperamonemie to grupa chorób, w których stężenie amoniaku we krwi przekracza normę, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Wynikają z zaburzeń cyklu mocznikowego. Cykl mocznikowy (inaczej Krebsa lub ornitynowy) jest jednym z procesów gospodarki białkiem w organizmie. Białko dostarczone z pożywieniem, rozkładane jest na aminokwasy, które ulegają dalszym przemianom. W opisywanym cyklu przy udziale 3 aminokwasów powstaje mocznik, który jest później wydalany przez nerki. Jednym z jego składników jest amoniak – substancja, która musi zostać przetworzona z uwagi na swoją toksyczność dla mózgu.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Leczenie żywieniowe dzieci

Leczenie żywieniowe to metoda medycznego żywienia (wspomagania żywienia) osób, które mają utrudnioną możliwość dostarczenia swojemu organizmowi optymalnego zapotrzebowania na składniki odżywcze – białko, tłuszcz, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Osoby te nie są w stanie jeść, a w skrajnych przypadkach na jedzenie nie pozwala im kondycja zdrowotna.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

BLW, jako uzupełnienie procesu nauki karmienia w 1. roku życia dziecka

W aktualnym schemacie żywienia niemowląt (2014) podkreśla się zasadę, że w czasie rozszerzania diety u dziecka rodzic lub opiekun decydują o tym, kiedy dziecko zje, co to będzie i jak będzie podane, dziecko zaś decyduje o tym czy zje i ile. Zdrowe niemowlę powinno mieć możliwość pokazania czy jest głodne czy już syte i nie powinno być zmuszane do jedzenia.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Co może jeść kobieta karmiąca? Wszystko!

Na pytanie co może jeść kobieta karmiąca, można otrzymać wiele odpowiedzi. Wiele z nich jest mitami, wiele odpowiada najnowszej wiedzy, ale które są tymi właściwymi? Na pewno wiadomo, że karmić piersią warto, a kobiety powinny być odpowiednio do tego wspierane przez personel medyczny, rodzinę, pracodawcę i społeczeństwo. Mleko kobiece jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia. Przynosi wiele zalet karmionemu, ale i karmiącej, m.in. obniża ryzyko infekcji, biegunek czy otyłości u dziecka, zmniejsza możliwość rozwoju depresji poporodowej czy chorób cywilizacyjnych u mamy (nadciśnienia tętniczego, hiperlipidemii, cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworu jajnika czy piersi), a także bezsprzecznie umacnia więzi.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Nawet dzieci mogą być na diecie wegetariańskiej

Dieta wegetariańska może mieć różne oblicze – może ograniczać spożycie wszystkich produktów odzwierzęcych (mięsa, ryb, owoców morza, jaj, produktów mlecznych, miodu) i wtedy nazywa się wegańską, może dopuszczać spożycie mleka i produktów mlecznych (laktowegetariańska), jajek (owowegetariańska) lub łączyć obie poprzednie (laktoowowegetariańska). Z punku widzenia teorii i praktyki stosowanie diet, które ograniczają spożycie produktów odzwierzęcych mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

czytaj dalej