Dział

Dzieci 0-3

Acydurie organiczne – grupa chorób rzadkich leczona dietetycznie

Acydurie organiczne – grupa chorób rzadkich leczona dietetycznie

Acydurie organiczne to złożona grupa chorób rzadkich należących do wrodzonych wad metabolizmu. Można wymienić wśród nich acydurię propionową (PA), metylomalonową (MMA), izowalerianową (IVA) czy glutarową typu I (GA1). Dziedziczone są w sposób autosomalny recesywny, czyli oboje rodzice odpowiadają za pojawienie się choroby u dziecka.

czytaj dalej
Problem zaparć u dzieci

Problem zaparć u dzieci

Zaparcie stolca może stanowić dolegliwość samą w sobie, ale może też wskazywać na poważną chorobę czy zaburzenie. W przypadku jego przewlekłego występowania należałoby sprawdzić i wykluczyć część chorób, w tym alergie pokarmowe lub celiakię, niedoczynność tarczycy, choroby przewodu pokarmowego (np. choroba Hirschsprunga, rzekoma niedrożność jelit), wady anatomiczne lub zaburzenia rdzenia kręgowego, zaburzenia psychologiczne (np. fobia toaletowa), hipokalemię (obniżone stężenia potasu we krwi) czy zatrucie witaminą D.

czytaj dalej
Fenyloketonuria – rzadka choć częsta wada metabolizmu

Fenyloketonuria – rzadka choć częsta wada metabolizmu

Fenyloketonuria (z ang. Phenylketonuria, PKU) jest wrodzoną wadą metabolizmu dotyczącą jednego z aminokwasów – fenyloalaniny (Phe). Spowodowana jest niedoborem enzymu – hydroksylazy fenyloalaninowej (PAH), co prowadzi do kumulacji aminokwasu we krwi oraz mózgu, zamiast dalszego jej przetwarzania. Podstawą terapii fenyloketonurii jest specjalna dieta.

czytaj dalej
Witamina D od pierwszych dni życia

Witamina D od pierwszych dni życia

Witamina D występuje pod postacią dobrze przyswajalnej witaminy D3 (cholekarcyferol pochodzenia zwierzęcego) lub D2 (ergokalcyferol ze źródeł roślinnych). Witamina D jest ważna dla komórek naszego organizmu znajdujących się w kościach, nerkach, jelitach, sercu, mózgu czy trzustce. Zapobiega powstawaniu krzywicy u dzieci, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z żywności, utrzymuje stałe stężenie wapnia we krwi. Wskazuje się na jej rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, autoimmunologicznym i neuropsychicznym.

czytaj dalej
Dlaczego ogranicza się w diecie dzieci podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów typu trans?

Dlaczego ogranicza się w diecie dzieci podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów typu trans?

Tłuszcz w diecie dzieci powinien stanowić nawet 35-40% jej energetyczności. To więcej niż u dorosłych. Biorąc pod uwagę fakt, że mózg składa się w dużej mierze z tłuszczu (w 50-60% swojej masy), a tłuszcz uczestniczy w budowie układu nerwowego, to jego prawidłowa podaż jest niezwykle istotna dla rozwijających się dzieci. Kluczowy jest okres do 6-8 roku życia. Ważna jest ilość, ale też i jakość dostarczanego tłuszczu.

czytaj dalej
Aminoacidopatie – choroby metaboliczne jeszcze rzadsze niż fenyloketonuria

Aminoacidopatie – choroby metaboliczne jeszcze rzadsze niż fenyloketonuria

Aminoacidopatie to choroby rzadkie, w których organizm ma trudności z rozkładem i wykorzystaniem wybranych aminokwasów, czyli cząsteczek budujących białko. Problem jest o tyle poważny, że prawie wszystkie produkty, które jemy, zbudowane są z białka. Oznacza to niestety, że osobie chorej na aminoacidopatię może zaszkodzić typowe dla zdrowych ludzi jedzenie.

czytaj dalej