Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Dział

Dzieci 0-3

Przeczytasz tu o zasadach żywienia dzieci najmłodszych: rozszerzanie diety, wspieranie prawidłowego rozwoju dziecka przez zdrowe odżywianie.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Postępowanie w ostrej biegunce u małych dzieci

W przypadku wystąpienia biegunki zmienia się konsystencja stolca na luźną lub płynną, często również zwiększa się częstość wypróżniania powyżej 3 razy na dobę. Z reguły trwa krócej niż 1 tydzień, a maksymalnie 2 tygodnie. Może jej towarzyszyć gorączka i wymioty. Najczęstszą przyczyną ostrej biegunki u dzieci w krajach europejskich jest rotawirus i norowirus (przeważają w grupie niemowląt), w przypadku bakterii wskazuje się przede wszystkim Salmonella i Campylobacter. Szacuje się, że u dzieci do 3. roku życia epizody ostrej biegunki występują średnio do 2 razy w roku. Należy jednak pamiętać, że biegunka może mieć też inne podłoże i może sygnalizować zatrucie, alergię lub chorobę organiczną, co powinien zweryfikować lekarz.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat

Rozszerzanie diety niemowlęcia zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, czyli wprowadzanie do jadłospisu różnych produktów oraz zmiana ich konsystencji, ułatwia płynne przejście w 1. roku życia do diety tzw. stołu rodzinnego. Już po 9 miesiącu życia w przypadku karmienia dziecka piersią dąży się do podaży 3-4 posiłków uzupełniających (np. śniadanie, zupa, 2 danie, podwieczorek) i 1-2 jedzonych samodzielnie przekąsek (np. cząstka warzywa, owocu lub chleba). Przy karmieniu sztucznym powinny być to nawet 4-5 posiłki i 1-2 przekąski. Bardzo ważne jest, żeby dieta stołu rodzinnego spełniała kryteria zdrowej diety, czyli:

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Acydurie organiczne – grupa chorób rzadkich leczona dietetycznie

Acydurie organiczne to złożona grupa chorób rzadkich należących do wrodzonych wad metabolizmu. Można wymienić wśród nich acydurię propionową (PA), metylomalonową (MMA), izowalerianową (IVA) czy glutarową typu I (GA1). Dziedziczone są w sposób autosomalny recesywny, czyli oboje rodzice odpowiadają za pojawienie się choroby u dziecka.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Problem zaparć u dzieci

Zaparcie stolca może stanowić dolegliwość samą w sobie, ale może też wskazywać na poważną chorobę czy zaburzenie. W przypadku jego przewlekłego występowania należałoby sprawdzić i wykluczyć część chorób, w tym alergie pokarmowe lub celiakię, niedoczynność tarczycy, choroby przewodu pokarmowego (np. choroba Hirschsprunga, rzekoma niedrożność jelit), wady anatomiczne lub zaburzenia rdzenia kręgowego, zaburzenia psychologiczne (np. fobia toaletowa), hipokalemię (obniżone stężenia potasu we krwi) czy zatrucie witaminą D.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Fenyloketonuria – rzadka choć częsta wada metabolizmu

Fenyloketonuria (z ang. Phenylketonuria, PKU) jest wrodzoną wadą metabolizmu dotyczącą jednego z aminokwasów – fenyloalaniny (Phe). Spowodowana jest niedoborem enzymu – hydroksylazy fenyloalaninowej (PAH), co prowadzi do kumulacji aminokwasu we krwi oraz mózgu, zamiast dalszego jej przetwarzania. Podstawą terapii fenyloketonurii jest specjalna dieta.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|dzieci-0-3

Witamina D od pierwszych dni życia

Witamina D występuje pod postacią dobrze przyswajalnej witaminy D3 (cholekarcyferol pochodzenia zwierzęcego) lub D2 (ergokalcyferol ze źródeł roślinnych). Witamina D jest ważna dla komórek naszego organizmu znajdujących się w kościach, nerkach, jelitach, sercu, mózgu czy trzustce. Zapobiega powstawaniu krzywicy u dzieci, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z żywności, utrzymuje stałe stężenie wapnia we krwi. Wskazuje się na jej rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, autoimmunologicznym i neuropsychicznym.

czytaj dalej