ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Produkty mleczne w dietoprofilaktyce nadciśnienia tętniczego
Na nadciśnienie tętnicze choruje w Polsce około 11 mln osób dorosłych (35% osób dorosłych) – z czego 3 mln nie…

Nowy e-book „Zespół jelita nadwrażliwego – zadbaj o swoje jelita i zmień nawyki”
Zespół jelita nadwrażliwego to złożony problem zdrowotny. Poprzez zadbanie o odpowiedni styl życia, w tym właściwą dietę, higienę snu, aktywność…
Wszystkie artykuły
Wybierz jednostkę chorobową

5 najpopularniejszych mitów żywieniowych w cukrzycy typu 2
Wokół tematu cukrzycy typu 2 wciąż krąży wiele mitów żywieniowych i błędnych przekonań. Porady z Internetu czy grup wsparcia często…

Zespół policystycznych jajników – rola diety w leczeniu, suplementacja
Zespół policystycznych jajników to najbardziej powszechne zaburzenie endokrynologiczne wśród kobiet. Szacuje się, że PCOS dotyka 8-13% kobiet w wieku reprodukcyjnym.…

Geny a skłonność do chorób dietozależnych
Choroby dietozależne to choroby przewlekłe, występujące często w krajach rozwiniętych. Do tej grupy chorób zaliczamy otyłość, choroby układu krążenia, cukrzycę,…

AZT typu Hashimoto – występowanie i rozwój choroby, część 1
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (AZT), jest jedną z najpowszechniej występujących chorób zapalnych. Ze względu na swój charakter…

Nadciśnienie tętnicze i aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna jest jedną ze skutecznych i potwierdzonych naukowo interwencji w zakresie stylu życia, która zmniejsza przedwczesną zachorowalność i śmiertelność…

Nadciśnienie tętnicze – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 26.02.2025 r. Nadciśnienie tętnicze rozpoznajemy, gdy średnie wartości (wyliczone co najmniej z dwóch pomiarów dokonanych podczas co najmniej…