ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Produkty mleczne w dietoprofilaktyce nadciśnienia tętniczego
Na nadciśnienie tętnicze choruje w Polsce około 11 mln osób dorosłych (35% osób dorosłych) – z czego 3 mln nie…

Nowy e-book „Zespół jelita nadwrażliwego – zadbaj o swoje jelita i zmień nawyki”
Zespół jelita nadwrażliwego to złożony problem zdrowotny. Poprzez zadbanie o odpowiedni styl życia, w tym właściwą dietę, higienę snu, aktywność…
Wszystkie artykuły
Wybierz jednostkę chorobową

Wpływ diety zachodniej na choroby zapalne jelit
Dieta zachodnia to model żywienia, w którym dominują produkty wysoko przetworzone. Obecnie na całym świecie obserwuje się wzrost popularności tego…

Biegunka – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 11.08.2023 r. U osób dorosłych biegunkę definiuje się jako oddanie minimum trzech luźnych lub wodnistych stolców na dobę.…

Dieta dobra dla jelit
„Jesteś tym, co jesz” to stare i powszechnie znane powiedzenie. Nikogo nie dziwi fakt, że stosowana zwyczajowo dieta jest głównym…

Zespół policystycznych jajników – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 04.08.2023 Zespół policystycznych jajników (ang. policystic ovary syndrom, PCOS) jest jedną z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych u młodych…

Diagnostyka SIBO/IMO – przygotowanie do testu oddechowego
SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół rozrostu bakteryjnego, to schorzenie gastroenterologiczne polegające na występowaniu nadmiernej ilości bakterii w…

Żywienie po wyłonieniu kolostomii
W niektórych schorzeniach układu pokarmowego niekiedy konieczne jest wyłonienia stomii. Jest to chirurgicznie wytworzony otwór wyprowadzający na zewnątrz mocz lub…