Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Spożycie napojów słodzonych przez osoby dorosłe
Wysokie spożycie cukrów prowadzi do rozwoju otyłości, próchnicy zębów oraz chorób niezakaźnych związanych z dietą. Dotyczy to zwłaszcza cukrów wolnych, zdefiniowanych przez WHO jako mono- i disacharydy dodawane do żywności w przetwórstwie,...
Potas – znaczenie, źródła, przykłady realizacji zapotrzebowania z diety
Potas jest elektrolitem uczestniczącym w regulacji gospodarki wodnej w organizmie człowieka. Mimo tak kluczowej roli dla zachowania równowagi w funkcjonowaniu całego ustroju, łatwo jest o nim zapomnieć komponując na co dzień posiłki. Jakie produkty zawierają potas i jak z dietą pokryć zapotrzebowanie na ten składnik?
Jak jeść zdrowo i dbać o planetę. Dieta planetarna w praktyce.
Nasze codzienne wybory żywieniowe są kluczowe dla zachowania zdrowia jak i dla środowiska. Eksperci raportu EAT Lancet podkreślają, że w skali globalnej powinniśmy podwoić spożycie warzyw, owoców i nasion roślin strączkowych, a jednocześnie zmniejszyć konsumpcję mięsa, jego przetworów i cukru o ponad połowę. Aby poprawić nasze zdrowie i kondycję planety, należy podjąć działania obejmujące promowanie zdrowszych nawyków żywieniowych opartych na produktach pochodzenia roślinnego, przesunięcie globalnej produkcji w kierunku zróżnicowanych upraw, zrównoważone intensyfikowanie rolnictwa oraz ograniczenie marnotrawstwa żywności.
„Płynne kalorie” – czy mogą zaburzać bilans energetyczny organizmu?
W ramach dbania o prawidłowe odżywianie i odpowiednią masę ciała warto zwrócić szczególną uwagę na ilość i jakość wypijanych płynów. Czy „wypijając kalorie” można zaburzyć bilans energetyczny organizmu?
Babka płesznik – wsparcie w zespole jelita drażliwego
Osoby borykające się z chorobami przewodu pokarmowego takimi jak zespół jelita nadwrażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS) szukają wszelkich sposobów, by choć trochę zmniejszyć towarzyszące im na co dzień dolegliwości. Biegunki, zaparcia czy bóle brzucha mogą skutecznie zaburzać normalne funkcjonowanie i znacząco obniżać komfort życia. Z tego artykułu dowiesz się, czy wprowadzenie do diety nasion babki płesznik może być pomocne i skuteczne w złagodzeniu objawów ze strony przewodu pokarmowego.
Rodzinna Akcja: Zdrowa Rywalizacja – edycja 2023 pt: „ZASIEJ ZDROWIE”
Rodzinna Akcja: Zdrowa Rywalizacja to coś dla Waszej rodziny! Zmieniajcie wspólnie nawyki żywieniowe i razem zwiększajcie codzienną dawkę ruchu, a przy okazji wygrywajcie fantastyczne nagrody!
Rosnące spożycie napojów energetyzujących – rosnący problem zdrowia publicznego na świecie.
Napoje energetyzujące (obecnie częściej nazywane energetycznymi) zostały dopuszczone do obrotu w Polsce w 1995 r. Od tamtej pory nastąpił ogromny wzrost rynku i popularności tych produktów. W naszym kraju ich sprzedaż rosła nawet w okresie pandemii COVID-19, a w USA od kilkunastu lat sprzedaż wzrasta co roku o około 5%.
5 powodów, dlaczego warto spożywać owoce jagodowe każdego dnia
Owoce jagodowe to różnorodna grupa produktów, szczególnie bogata w składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne. Wyniki wielu badań naukowych sugerują, że regularne spożywanie niesłodzonych owoców jagodowych przynosi wiele korzyści dla zdrowia. W poniższym artykule przedstawione zostały wybrane zalety spożycia owoców jagodowych.
Dieta lekkostrawna – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 21.07.2023
Dieta lekkostrawna, zwana również łatwostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Stosowana jest w chorobach przewodu pokarmowego (m.in. wrzodach żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka), w trakcie leczenia onkologicznego, stanach gorączkowych, w czasie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych oraz u osób w podeszłym wieku. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu odżywienia.
Polskie „superfoods” – owoce jagodowe
Czy spotkaliście się kiedykolwiek z terminem „superfoods”? Powszechnie nazwa ta odnosi się do produktów o szczególnie wysokiej wartości odżywczej. Jednak czy istnieje naukowa definicja superfoods? Jakie produkty możemy zaliczyć do tej grupy? O tym przeczytasz w poniższym artykule.