Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

AZT typu Hashimoto – występowanie i rozwój choroby, część 1

AZT typu Hashimoto – występowanie i rozwój choroby, część 1

Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (AZT), jest jedną z najpowszechniej występujących chorób zapalnych. Ze względu na swój charakter możemy sklasyfikować ją jako chorobę poprzedzającą wystąpienie niedoczynności tarczycy. Co ważne, choroba Hashimoto jest schorzeniem, którego nie można wyleczyć. Celem dietoterapii jest zahamowanie rozwoju zapalenia tarczycy i opóźnienie bądź wyeliminowanie wystąpienia niedoczynności tarczycy.

czytaj dalej
Nadciśnienie tętnicze i aktywność fizyczna

Nadciśnienie tętnicze i aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna jest jedną ze skutecznych i potwierdzonych naukowo interwencji w zakresie stylu życia, która zmniejsza przedwczesną zachorowalność i śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych. Regularna aerobowa aktywność fizyczna może korzystnie wpływać zarówno zmniejszając ryzyko nadciśnienia tętniczego, jak i ułatwiając jego leczenie.

czytaj dalej
Dieta dobra dla jelit

Dieta dobra dla jelit

„Jesteś tym, co jesz” to stare i powszechnie znane powiedzenie. Nikogo nie dziwi fakt, że stosowana zwyczajowo dieta jest głównym źródłem składników odżywczych dla ciała. Ale czy tylko dla ciała? Nasze jelita są domem dla trylionów mikroorganizmów, które żywią się resztkami tego, co jemy. Ze względu na to, że mikrobiota jelitowa ma fundamentalne znaczenie dla ludzkiego zdrowia i wpływa m.in. na metabolizm oraz funkcjonowanie układu odporności, warto jest pamiętać również o jej potrzebach komponując swoje posiłki – szczególnie, że są one zbieżne z naszymi. Czym cechuje się dieta dobra dla jelit i zamieszkujących je mikroorganizmów?

czytaj dalej
5 powodów, dlaczego warto spożywać owoce jagodowe każdego dnia

5 powodów, dlaczego warto spożywać owoce jagodowe każdego dnia

Owoce jagodowe to różnorodna grupa produktów, szczególnie bogata w składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne. Wyniki wielu badań naukowych sugerują, że regularne spożywanie niesłodzonych owoców jagodowych przynosi wiele korzyści dla zdrowia. W poniższym artykule przedstawione zostały wybrane zalety spożycia owoców jagodowych.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Dieta lekkostrawna – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 21.07.2023

Dieta lekkostrawna, zwana również łatwostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Stosowana jest w chorobach przewodu pokarmowego (m.in. wrzodach żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka), w trakcie leczenia onkologicznego, stanach gorączkowych, w czasie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych oraz u osób w podeszłym wieku. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu odżywienia.

czytaj dalej
Post przerywany – czy to dla mnie?

Post przerywany – czy to dla mnie?

Trendy dietetyczne pojawiają się i znikają. Byliśmy już świadkami mody na rozmaite diety-cud, m.in. dietę kapuścianą, kopenhaską, zgodną z grupą krwi, paleo, detoks owocowo-warzywny oraz dietę ketogeniczną. Ostatnio bardzo popularny staje się post przerywany, promowany jako sposób na zdrowie i szczupłą sylwetkę. Czy metoda okna żywieniowego jest rzeczywiście bardziej skuteczna od innych „modnych” sposobów odżywiania? Czy pomijanie posiłków jest zdrowe? Jakie są efekty uboczne? Zanim włączysz post do swojej codzienności, zapoznaj się z faktami i podejmij świadomą decyzję.

czytaj dalej
Jak jeść, aby uniknąć dyskomfortu?

Jak jeść, aby uniknąć dyskomfortu?

Problemy trawienne, zgaga, refluks czy ogólny dyskomfort mogą wystąpić lub nasilić się m.in., gdy spożywamy ciężkostrawne posiłki o dużej objętości. Nie bez znaczenia jest także sposób jedzenia. Czynniki takie jak stres, pośpiech czy nieodpowiednia pozycja podczas i tuż po zakończeniu posiłku, mogą nasilić dolegliwości. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego higiena spożywania posiłków jest tak ważna dla naszego zdrowia oraz jak krok po kroku o nią zadbać.

czytaj dalej
Wapń – znaczenie, źródła, przykłady realizacji z diety

Wapń – znaczenie, źródła, przykłady realizacji z diety

Wapń jest jednym z podstawowych makroelementów w organizmie człowieka. Jest przede wszystkim budulcem kości i zębów, ale też pełni bardzo istotne funkcje regulacyjne. Zwyczajowe spożycie wapnia w Polsce pokrywa około 60% zapotrzebowania na ten składnik mineralny, a jego głównym źródłem w diecie jest mleko i jego przetwory. Dlaczego prawidłowa podaż wapnia jest tak ważna dla zdrowia i jak ją osiągnąć będąc na diecie mieszanej oraz roślinnej?

czytaj dalej