Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

Jak wspomóc zwiększenie masy ciała – suplementacja FSMP

Jak wspomóc zwiększenie masy ciała – suplementacja FSMP

Trudność ze zwiększeniem masy ciała może dotyczyć zarówno osób zdrowych, jak i chorych. Szczególnie niebezpieczna jest niezamierzona utrata masy ciała, która może wynikać z choroby lub być konsekwencją leczenia, a także gdy pomimo starań nie uzyskujemy efektu wzrostu masy ciała W takich przypadkach ważna jest ocena stanu odżywienia oraz konsultacja dietetyczna.

czytaj dalej
Jak zdrowo zwiększyć masę ciała?

Jak zdrowo zwiększyć masę ciała?

W populacji polskiej problem zbyt niskiej masy ciała nie jest tak powszechny, jak problem nadwagi i otyłości. Warto jednak wiedzieć, że zarówno niedobór, jak i nadmiar masy ciała może wiązać się z pewnymi zagrożeniami zdrowotnymi. Zbyt niska masa ciała jest stanem niekorzystnym dla zdrowia i wymaga wdrożenia odpowiedniego postępowania dietetycznego. Należy także zasięgnąć porady lekarskiej, a jeśli stan zdrowia psychicznego tego wymaga, skorzystać z pomocy psychologicznej. Z tego artykułu dowiesz się, jak zwiększyć masę ciała dzięki zastosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety.

czytaj dalej
Jak jeść zdrowo i dbać o planetę. Dieta planetarna w praktyce.

Jak jeść zdrowo i dbać o planetę. Dieta planetarna w praktyce.

Nasze codzienne wybory żywieniowe są kluczowe dla zachowania zdrowia jak i dla środowiska. Eksperci raportu EAT Lancet podkreślają, że w skali globalnej powinniśmy podwoić spożycie warzyw, owoców i nasion roślin strączkowych, a jednocześnie zmniejszyć konsumpcję mięsa, jego przetworów i cukru o ponad połowę. Aby poprawić nasze zdrowie i kondycję planety, należy podjąć działania obejmujące promowanie zdrowszych nawyków żywieniowych opartych na produktach pochodzenia roślinnego, przesunięcie globalnej produkcji w kierunku zróżnicowanych upraw, zrównoważone intensyfikowanie rolnictwa oraz ograniczenie marnotrawstwa żywności.

czytaj dalej
Babka płesznik – wsparcie w zespole jelita drażliwego

Babka płesznik – wsparcie w zespole jelita drażliwego

Osoby borykające się z chorobami przewodu pokarmowego takimi jak zespół jelita nadwrażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS) szukają wszelkich sposobów, by choć trochę zmniejszyć towarzyszące im na co dzień dolegliwości. Biegunki, zaparcia czy bóle brzucha mogą skutecznie zaburzać normalne funkcjonowanie i znacząco obniżać komfort życia. Z tego artykułu dowiesz się, czy wprowadzenie do diety nasion babki płesznik może być pomocne i skuteczne w złagodzeniu objawów ze strony przewodu pokarmowego.

czytaj dalej
Rosnące spożycie napojów energetyzujących – rosnący problem zdrowia publicznego na świecie.

Rosnące spożycie napojów energetyzujących – rosnący problem zdrowia publicznego na świecie.

Napoje energetyzujące (obecnie częściej nazywane energetycznymi) zostały dopuszczone do obrotu w Polsce w 1995 r. Od tamtej pory nastąpił ogromny wzrost rynku i popularności tych produktów. W naszym kraju ich sprzedaż rosła nawet w okresie pandemii COVID-19, a w USA od kilkunastu lat sprzedaż wzrasta co roku o około 5%.

czytaj dalej
5 powodów, dlaczego warto spożywać owoce jagodowe każdego dnia

5 powodów, dlaczego warto spożywać owoce jagodowe każdego dnia

Owoce jagodowe to różnorodna grupa produktów, szczególnie bogata w składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne. Wyniki wielu badań naukowych sugerują, że regularne spożywanie niesłodzonych owoców jagodowych przynosi wiele korzyści dla zdrowia. W poniższym artykule przedstawione zostały wybrane zalety spożycia owoców jagodowych.

czytaj dalej