Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością

Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością

NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia zakończył drugi etap pięcioletniego projektu „Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością.” Jego celem jest dostarczenie rozległej wiedzy grupom zawodowym zaangażowanym w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w zakresie promowania zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.

czytaj dalej
Jak przeżyć święta bez wyrzutów sumienia?

Jak przeżyć święta bez wyrzutów sumienia?

Święta Bożego Narodzenia są kulminacyjnym momentem każdego roku. Wyczekują na nie dzieci, skuszone wizją gwiazdkowych prezentów, a także dorośli, chcący odpocząć i spędzić czas z najbliższymi. Dlaczego więc wiele osób odczuwa niepokój, myśląc o zbliżającym się świętowaniu? Odpowiedzią może być trwanie w błędnym przekonaniu, że celebracja musi zakończyć się zwiększeniem masy ciała, wyrzutami sumienia i – w efekcie – koniecznością wprowadzenia ograniczeń w jedzeniu.

czytaj dalej
Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity

Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity

Owoce i warzywa są podstawowym źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników, w tym witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Wyprodukowanie odpowiedniej ilości żywności dla 8 miliardów ludzi bez stosowania środków ochrony roślin wydaje się aktualnie niemożliwe. Środki ochrony roślin m.in. zabezpieczają uprawy przed działaniem patogenów (w tym po zbiorze) i zwiększają wydajność plonowania.

czytaj dalej
Moc kolorów i rodzajów warzyw i owoców

Moc kolorów i rodzajów warzyw i owoców

Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej. Każdy kolor, ale i rodzaj warzyw i owoców niesie ze sobą inne składniki. Są to witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz związki występujące w żywności pochodzenia roślinnego określane jako fitoskładniki. Istnieje co najmniej 5000 znanych fitoskładników, a prawdopodobnie jest ich znacznie więcej. Jak więc kolory i rodzaje warzyw i owoców wpływają na nasz organizm i ogólny stan zdrowia?

czytaj dalej
„Modny” mikroskładnik? Cynk

„Modny” mikroskładnik? Cynk

Cynk (Zn) jest mikroskładnikiem, który reguluje pracę układu immunologicznego, nerwowego, pokarmowego i rozrodczego oraz wpływa na prawidłową strukturę włosów, skóry i paznokci. Jakie są jego źródła pokarmowe? Czym może grozić niedobór i jak się on objawia? Czy konieczna jest suplementacja? U kogo prawidłowe spożycie cynku odgrywa szczególnie ważną rolę?

czytaj dalej
Cz.1 – Węglowodany. Nie takie straszne jak je malują

Cz.1 – Węglowodany. Nie takie straszne jak je malują

Chwytliwe nagłówki w gazetach i mediach społecznościowych na temat węglowodanów (cukrów) w dużej mierze nie pozostawiają na nich “suchej nitki”. “Pieczywo tuczy!”, “Uważaj na makaron!” czy “Sprawdź, które węglowodany musisz wyeliminować z die-ty, by schudnąć!” – to jedne z wielu haseł, które zamiast pomóc nam zrozumieć, na czym powinny polegać właściwe wybory żywieniowe, zakłócają właściwą relację między człowiekiem, a jedzeniem. Węglowodany nie są wcale takie straszne, jaką mają opinię, a co najważniejsze – są nam potrzebne do życia.

czytaj dalej
Sezonowe warzywa i owoce – lato

Sezonowe warzywa i owoce – lato

Warzywa i owoce należą do produktów sezonowych czyli takich, które występują w określonych miesiącach roku. W teorii odżywiania sezonowego najważniejsze jest, aby spożywać je w ich naturalnym okresie występowania. Sięgając po warzywa i owoce sezonowe możemy wykorzystać ich najwyższe walory odżywcze, a także smakowe i zapachowe. Lato to okres dużej różnorodności plonów natury. Warto więc wykorzystać ten czas sięgając po te warzywa i owoce, które lubimy najbardziej.

czytaj dalej