
Dział
Psychodietetyka
W sekcji znajdziesz informacje o tym, jak …

Żywienie i żywność a COVID-19: najczęściej zadawane pytania
Czy istnieje ryzyko zakażenia wirusem COVID-19 poprzez żywność? Czy istniej ryzyko zarażenia się COVID-19 poprzez opakowania żywności? Czy powinniśmy myć kurczaka? Co z produktami w puszkach i słoikach? Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące żywności, bezpieczeństwa żywności podczas pandemii.

Wpływ stresu na wybory żywieniowe
Zachowania żywieniowe uwarunkowane są przez wiele czynników, zaczynając od tych społeczno-kulturowych, religijnych, ale też wykształconych na przestrzeni lat nawyków czy indywidulanych preferencji. Często już od najmłodszych lat jedzenie zaczyna pełnić różne funkcje, również te związane ze sferą psychologiczną.

Nie odmawiaj sobie… diety
Dieta to temat bardzo popularny. Bezglutenowa, bez laktozy, wegetariańska, wegańska i wiele innych. Najczęściej dieta coś wyklucza, coś narzuca. Czy to jedyna dopuszczalna forma i jedyny sposób jej rozumienia? Czy dieta to tylko eliminacje, ograniczenia i odmawianie? Czy dieta w ogóle może kojarzyć się z dostarczaniem zamiast odmawianiem?