Dział
Co kryje etykieta
Warto zwracać uwagę na skład i wartość odżywczą produktów spożywczych, aby wybrać produkt o jak najwyższej jakości. Ta sekcja przeprowadzi Cię przez proces zrozumienia etykiet żywności i ich znaczenia.
Innowacyjny sposób etykietowania produktów
Etykiety są ważną pomocą dla konsumentów, ponieważ pomagają w szybki sposób uzyskać informacje o produkcie lub procesie produkcyjnym. Ponadto odgrywają istotną rolę w wyborze produktu przez konsumenta. Konsument mając możliwość wyboru spośród różnych marek, zazwyczaj wybierze opakowanie, które przyciągnie jego uwagę. Dlatego producenci dokładają wszelkich starań, by opakowanie ich produktu było atrakcyjne i zwracało uwagę konsumentów.
Świadomość konsumenta w świetle raportu EFSA
Dobór i zakup odpowiednich produktów w diecie jest jednym z ważnych elementów zdrowego stylu życia. Konsument, dzięki informacjom zawartych na etykiecie, może w sposób świadomy i odpowiedzialny komponować swoją dietę. Musi jednak wiedzieć na co powinien zwrócić szczególną uwagę i jak interpretować te informacje. Edukacja w zakresie czytania etykiet przyczynia się do wzrostu świadomości konsumentów i wyboru produktów o wyższej jakości zdrowotnej, a tym samym mobilizuje producentów do produkcji żywności prozdrowotnej.
Żywność w świetle etykiet okiem konsumenta
Każdy jednostkowy produkt spożywczy staje się składową całościowej diety, dlatego zmiana sposobu żywienia powinna zaczynać się od jego świadomego wyboru. Aby umożliwić konsumentowi charakterystykę produktu pod względem żywieniowym regulacje prawne narzucają zamieszczanie na etykietach coraz bardziej szczegółowych informacji.
Jak sprawdzić, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt
Czy zastanawiałeś się, skąd producent wie, do kiedy możesz zjeść dany produkt? Jednym ze sposobów określenia „terminu ważności” są tzw. próby przechowalnicze. W toku tych eksperymentów umieszcza się produkt w komorze, w której prowokuje się szybsze psucie badanego produktu.
Baza izomerów trans – okiem użytkownika
Dzięki badaniom prowadzonym w Instytucie Żywności i Żywienia znana jest zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w coraz większej liczbie produktów spożywczych. Na tej podstawie powstaje elektroniczna baza danych — e-Baza.
Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza
Rozwój technologii i produkcji żywności, wiążący się z postępem cywilizacyjnym, stworzył w skali masowej szanse na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ludzkości. Z drugiej strony zwiększył ryzyko rozwoju różnych groźnych chorób, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory, cukrzyca typu 2.
Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych
1. Wszystkie dostępne na polskim rynku margaryny kostkowe (twarde) są źródłem izomerów trans. MIT. Margaryny twarde,...
Izomery trans – warto wiedzieć
Czym są izomery trans? Izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA – ang. Trans Fatty Acids, tłuszcze trans) są to wszystkie izomery geometryczne jednonienasyconych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mające niesprzężone (rozdzielone przez przynajmniej jedną grupę metylenową [-CH2-]), podwójne wiązanie w konfiguracji trans.
Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży
Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest jednak największym przedstawicielem flądrowatych (jego masa dochodzi do 300 kg) i z tego względu bez większego wysiłku możemy się cieszyć filetem z małą ilością ości. Jasne i smaczne mięso zawiera cenne składniki odżywcze.
Izomery trans pod lupą nauki – wywiad z prof. Hanną Mojską
– Jakie jest przeznaczenie funkcjonalne, a jaki sens naukowy przygotowywanej bazy? – W Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) została opracowana, po raz pierwszy w Polsce, elektroniczna baza zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności wraz z wyszukiwarką. Utworzona w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 baza pełni przede wszystkim rolę informacyjną i edukacyjną dla konsumentów.