Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Indeks glikemiczny – niski, średni, wysoki – który lepszy?
Ogromny postęp wiedzy medycznej, w tym ewolucja nauki o żywności i żywieniu umożliwiły określenie wpływu sposobu żywienia, jak i rodzaju konsumowanej żywności na różne czynniki biologiczne, chemiczne oraz fizyczne w naszym organizmie. Na przestrzeni ostatnich lat podkreślana jest istotna rola diet opartych na produktach spożywczych z niskim indeksem glikemicznym w profilaktyce i leczeniu nie tylko nadwagi i otyłości, ale również innych przewlekłych chorób niezakaźnych.
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?
Ryż, przede wszystkim skrobia i mąka z tego zboża, a także syropy ryżowe są częstymi składnikami produktów żywnościowych dla dzieci. Specyficzna fizjologia tej rośliny sprawia, że w jej nasionach gromadzą się szkodliwe związki arsenu w znacznie większej ilości niż w innych zbożach. Na co trzeba zwracać uwagę, wybierając produkty zawierające ryż, dlaczego małym dzieciom nie powinniśmy podawać żywności z dodatkiem otrąb ryżowych, nieobłuszczonego ryżu i tzw. „rice drinks”?
Dieta rozdzielna
Diety rozdzielne polegają na niełączeniu pewnych produktów spożywczych podczas spożywania posiłków. Twórcą diety rozdzielnej był doktor William Howard Hay, który w latach dwudziestych XX wieku opublikował książkę pod tytułem ‘’Health via Food’’ (Zdrowie poprzez jedzenie). Dieta „niełączenia” dr. Haya polega na rozdzieleniu produktów na kwasowe, zasadowe oraz neutralne i spożywaniu ich oddzielnie lub w takim połączeniu, aby pH tych produktów ze sobą nie kolidowało.
Rzucasz palenie? Sprawdźmy, dlaczego warto zadbać o dietę.
Wystarczy, że palimy 10 papierosów dziennie, a oczekiwana długość naszego życia skraca się nawet o 3 lata. Badania dowodzą, że rzucenie palenia jest dobrą decyzją, jeżeli chce się żyć zdrowiej i dłużej. Ale pamiętajmy: gdy przestajemy palić, nasze ciało gwałtownie próbuje przybrać na masie ciała. Żeby temu zapobiec koniecznie zaplanujmy odpowiednią dietę!
Dieta DASH – gwiazda wśród diet
Dietę DASH można nazwać „gwiazdą” wśród diet, ponieważ już od 7 lat zajmuje pierwsze miejsce jako najzdrowsza dieta, w rankingu przygotowanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki. A obecnie – ex equo z dietą śródziemnomorską – jest najbardziej zalecaną przez powyższe gremium dietą na 2018 roku. Wszystkim tym, którzy w Sylwestra postanowili sobie, że zaczną dbać o swoje zdrowie, międzynarodowi eksperci polecają właśnie dietę DASH.
Gorzka czekolada – czy włączyć ją do naszej diety?
Rośnie liczba danych naukowych o korzystnym dla zdrowia wpływie flawonoidów – związków występujących w surowcach roślinnych. Poszukuje się więc ich różnych źródeł w diecie. Zawiera je także czekolada gorzka. Czy warto włączyć ją do naszej diety?
(Nie)słodki odwyk – jak odzwyczaić się od słodkiego smaku?
Któż nie lubi słodyczy? Wszystkich nas w mniejszym lub większym stopniu pociąga słodki smak. Nic dziwnego, przecież już od urodzenia wykazujemy wysoką akceptację tego właśnie smaku, i to w przeciwieństwie do innych bodźców smakowych, wobec których w okresie noworodkowym jesteśmy obojętni lub nawet niechętni.
Zanieczyszczenia w żywności – definicje i rodzaje zanieczyszczeń
Rozwój przemysłu i rolnictwa, stosowanie różnego rodzaju substancji chemicznych w wielu dziedzinach współczesnego życia oraz inne źródła zanieczyszczenia środowiska przyczyniają się do wzrostu ryzyka zanieczyszczenia żywności. Zanieczyszczenia mogą przenikać do produktów spożywczych z ziemi (np. nawozy), wody (m.in. ścieki i nawozy), powietrza (głównie pyły i spaliny) oraz dostawać się m.in. przy leczeniu zwierząt czy opryskiwaniu roślin środkami ochrony.
Jak zwiększyć szanse na długie życie w zdrowiu?
Żyjemy obecnie dłużej niż kilkadziesiąt lat temu. Często jednak dłuższemu życiu nie towarzyszy lepsze zdrowie. Poza tym przeciętne trwanie życia w Polsce jest nadal krótsze niż w wielu innych krajach. Czy jest szansa, żebyśmy żyli dłużej i żeby towarzyszył temu dobry stan zdrowia? Jakie elementy żywienia nam w tym pomogą?