Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Co kryje etykieta
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Co kryje etykieta

Dział

Co kryje etykieta

Warto zwracać uwagę na skład i wartość odżywczą produktów spożywczych, aby wybrać produkt o jak najwyższej jakości. Ta sekcja przeprowadzi Cię przez proces zrozumienia etykiet żywności i ich znaczenia.

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest jednak największym przedstawicielem flądrowatych (jego masa dochodzi do 300 kg) i z tego względu bez większego wysiłku możemy się cieszyć filetem z małą ilością ości. Jasne i smaczne mięso zawiera cenne składniki odżywcze.

czytaj dalej
Izomery trans pod lupą nauki – wywiad z prof. Hanną Mojską

Izomery trans pod lupą nauki – wywiad z prof. Hanną Mojską

– Jakie jest przeznaczenie funkcjonalne, a jaki sens naukowy przygotowywanej bazy? – W Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) została opracowana, po raz pierwszy w Polsce, elektroniczna baza zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności wraz z wyszukiwarką. Utworzona w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 baza pełni przede wszystkim rolę informacyjną i edukacyjną dla konsumentów.

czytaj dalej
Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegających wielu chorobom, dlatego powinna stać się stałym elementem zdrowego stylu życia. Dla niektórych osób aktywność fizyczna jest życiową pasją, bądź stanowi podstawę życia zawodowego. Dla nich tworzone są specjalne produkty żywnościowe, które zawierają składniki odgrywające szczególną rolę w trakcie i po intensywnym wysiłku fizycznym.  

czytaj dalej
Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje ochronę zdrowia ludzi i środowiska – co oznacza, że naturalne ekosystemy nie są dodatkowo obciążone oraz wspierany jest rozwój rolnictwa.

czytaj dalej
Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

Trans kwasy tłuszczowe (TFA) zostały naukowo uznane za czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób i zaburzeń stanu zdrowia. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia udostępnił internetową bazę danych o tłuszczach trans, aby uświadomić konsumentom, w których grupach produktów żywnościowych można na te tłuszcze natrafić.

czytaj dalej
Olej palmowy w produktach żywnościowych – polecany czy niewskazany?

Olej palmowy w produktach żywnościowych – polecany czy niewskazany?

Olej palmowy występuje obecnie w bardzo wielu produktach spożywczych, takich jak np. margaryny, produkty cukiernicze, lody, czekolady, produkty piekarnicze. Ocenia się, że nawet ok. 50% produktów obecnych na rynku może zawierać tłuszcz palmowy. Jaką zatem należy podjąć decyzję, gdy na etykiecie w składzie produktu przeczytamy, że zawiera olej palmowy – kupić czy odłożyć na półkę?

czytaj dalej
Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi młodych, stanowiąc alternatywę dla tradycyjnego posiłku. Żywność tego typu to m.in. hamburgery, frytki, pizze, hot dogi, kebaby i różnego rodzaju zapiekanki.

czytaj dalej
Kupujesz jogurt? Patrz na cukier

Kupujesz jogurt? Patrz na cukier

Mleko i przetwory mleczne to jedna z najważniejszych grup produktów w codziennej diecie. Od lat zajmują centralne miejsce w graficznych piramidach zdrowego żywienia, co jest potwierdzeniem stałości poglądu naukowców, pomimo pojawiających się niekiedy i popularyzowanych sprzecznych opinii na ten temat. Coraz częściej zamiennikiem mleka płynnego stają się jogurty, których asortyment sukcesywnie wzrasta. Czy jednak wszystkie z nich są dobrym wyborem i czy z żywieniowego punktu widzenia porcja każdego jogurtu jest tak samo korzystna?

czytaj dalej