Dział

Co kryje etykieta

Warto zwracać uwagę na skład i wartość odżywczą produktów spożywczych, aby wybrać produkt o jak najwyższej jakości. Ta sekcja przeprowadzi Cię przez proces zrozumienia etykiet żywności i ich znaczenia.

Żywność w świetle etykiet okiem konsumenta

Żywność w świetle etykiet okiem konsumenta

Każdy jednostkowy produkt spożywczy staje się składową całościowej diety, dlatego zmiana sposobu żywienia powinna zaczynać się od jego świadomego wyboru. Aby umożliwić konsumentowi charakterystykę produktu pod względem żywieniowym regulacje prawne narzucają zamieszczanie na etykietach coraz bardziej szczegółowych informacji.

czytaj dalej
Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

Rozwój technologii i produkcji żywności, wiążący się z postępem cywilizacyjnym, stworzył w skali masowej szanse na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ludzkości. Z drugiej strony zwiększył ryzyko rozwoju różnych groźnych chorób, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory, cukrzyca typu 2.

czytaj dalej
Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest jednak największym przedstawicielem flądrowatych (jego masa dochodzi do 300 kg) i z tego względu bez większego wysiłku możemy się cieszyć filetem z małą ilością ości. Jasne i smaczne mięso zawiera cenne składniki odżywcze.

czytaj dalej
Izomery trans pod lupą nauki – wywiad z prof. Hanną Mojską

Izomery trans pod lupą nauki – wywiad z prof. Hanną Mojską

– Jakie jest przeznaczenie funkcjonalne, a jaki sens naukowy przygotowywanej bazy? – W Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) została opracowana, po raz pierwszy w Polsce, elektroniczna baza zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności wraz z wyszukiwarką. Utworzona w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 baza pełni przede wszystkim rolę informacyjną i edukacyjną dla konsumentów.

czytaj dalej
Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegających wielu chorobom, dlatego powinna stać się stałym elementem zdrowego stylu życia. Dla niektórych osób aktywność fizyczna jest życiową pasją, bądź stanowi podstawę życia zawodowego. Dla nich tworzone są specjalne produkty żywnościowe, które zawierają składniki odgrywające szczególną rolę w trakcie i po intensywnym wysiłku fizycznym.  

czytaj dalej
Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje ochronę zdrowia ludzi i środowiska – co oznacza, że naturalne ekosystemy nie są dodatkowo obciążone oraz wspierany jest rozwój rolnictwa.

czytaj dalej