Zupa koperkowa

  Składniki: - 1 pęczek świeżego koperku - 2 średnie marchewki - 1 duża pietruszka (korzeń) - 1/3 selera korzeniowego - 2 średnie ziemniaki - 3 łyżki jogurtu naturalnego

 

 

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa umyć i obrać ze skórki.
2. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę, pietruszkę i marchew w plastry.
3. Umyty koper pokroić i podzielić na 2 porcje (1/3 od strony łodygi i 2/3 reszta).
4. Do garnka wlać 5-6 szklanek zimnej wody. Dodać pokrojone warzywa oraz posiekaną 1/3 koperku. Gotować ok. 40 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie. Doprawić przyprawami, dodać śmietanę, jogurt i resztę koperku.

Kaloryczność 1 porcji (400 ml): 102 kcal
Białko: 4,2 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 22,3 g
Błonnik: 5,9 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje