Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | informacje ogolne
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | informacje ogolne

Dział

Informacje ogólne

W tej sekcji znajdziesz informacje o nowych regulacjach dotyczących produkcji żywności, wytyczne dotyczące żywienia specjalistycznego a także oznakowania produktów niezbędne producentom żywności. Zamieszczamy tu także informacje o aktualnych raportach i najnowszych badaniach dotyczących zdrowego żywienia.

Nowa żywność – nadchodzące zmiany w przepisach prawnych

Nowa żywność – nadchodzące zmiany w przepisach prawnych

Do kategorii nowej żywności będzie można zaliczyć żywność nowo opracowaną lub innowacyjną, bądź też wyprodukowaną z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji, jak też żywność tradycyjnie spożywaną poza UE. Zmienione przepisy w zakresie nowej żywności będą stosowane od 1 stycznia 2018 r.

czytaj dalej
Jak producent żywności może zachęcić konsumenta do czytania etykiet?

Jak producent żywności może zachęcić konsumenta do czytania etykiet?

Szeroki asortyment dostępnych na rynku produktów spożywczych może przysparzać  konsumentom problemów z ich wyborem. Aby przeciętny konsument mógł podjąć świadomie decyzję w trakcie zakupów, powinien otrzymać stosowną informację o produkcie. Dlatego etykieta na opakowaniu jest tak ważna. Dzięki niej producent przekazuje informację o danym wyrobie, w tym: nazwę, wykaz składników, wartość odżywczą i inne. Ta swoista komunikacja jest cenna dla obu stron. Konsument zapoznając się z informacją na etykiecie, ma możliwość wyboru produktu, który mu najbardziej odpowiada.

czytaj dalej