Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | informacje ogolne
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | informacje ogolne

Dział

Informacje ogólne

W tej sekcji znajdziesz informacje o nowych regulacjach dotyczących produkcji żywności, wytyczne dotyczące żywienia specjalistycznego a także oznakowania produktów niezbędne producentom żywności. Zamieszczamy tu także informacje o aktualnych raportach i najnowszych badaniach dotyczących zdrowego żywienia.

Obowiązki rejestracyjne przedsiębiorstw działających na rynku środków spożywczych

Obowiązki rejestracyjne przedsiębiorstw działających na rynku środków spożywczych

Przedsiębiorcy, którzy zamierzają prowadzić działalność na rynku środków spożywczych, w myśl przepisów unijnych są zobowiązani do dokonania rejestracji tej działalności w porozumieniu z organem właściwym w zakresie urzędowej kontroli żywności w danym państwie członkowskim UE. W Polsce urzędowa kontrola żywności jest sprawowana przez kilka inspekcji, nie wszystkie z tych instytucji nakładają obowiązek rejestracyjny, jednak spełnienie wymagań w tym zakresie (zależnie do zakresu działalności), może wymagać złożenia nawet kilku różnych wniosków.

czytaj dalej
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

W związku z ogromną popularnością nasion szałwii hiszpańskiej – chia (Salvia hispanica L.), producenci chętnie wzbogacają nimi coraz większą gamę produktów żywnościowych. Jednak należy podkreślić, że zastosowanie chia podlega ścisłym regulacjom prawnym, ponieważ jest to składnik nowej żywności (ang. novel food).

czytaj dalej
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia o zmniejszaniu ryzyka choroby

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia o zmniejszaniu ryzyka choroby

W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. Druga cześć to cykl poświęcony zagadnieniom oświadczeń zdrowotnych: – oświadczeniom zdrowotnym innym niż dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci – oświadczeniom o zmniejszaniu ryzyka choroby – oświadczeniom odnoszącym się do rozwoju i zdrowia dzieci.  

czytaj dalej
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci

W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. Druga cześć to cykl poświęcony zagadnieniom oświadczeń zdrowotnych: – oświadczeniom zdrowotnym innym niż dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci – oświadczeniom o zmniejszaniu ryzyka choroby – oświadczeniom odnoszącym się do rozwoju i zdrowia dzieci.    

czytaj dalej
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

OŚWIADCZENIE – co to jest? Producenci żywności w celu podkreślenia zalet produktu i tym samym zachęcenia konsumenta do ich wyboru coraz częściej umieszczają na etykietach oraz w reklamie środków spożywczych informacje dotyczące szczególnych właściwości żywie­niowych i/lub zdrowotnych produktu lub jego składni­ków. W świetle prawa informacje te są oświadczeniami. „Oświadczenie – oznacza każdy komunikat lub przedstawienie, które zgodnie z przepisami wspólnotowymi lub krajowymi, nie są obowiązkowe, łącznie z przedstawieniem obrazowym, graficznym lub symbolicznym w jakiejkolwiek formie, która stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia, że żywność ma szczególne właściwości”.

czytaj dalej