Dział
Informacje ogólne
W tej sekcji znajdziesz informacje o nowych regulacjach dotyczących produkcji żywności, wytyczne dotyczące żywienia specjalistycznego a także oznakowania produktów niezbędne producentom żywności. Zamieszczamy tu także informacje o aktualnych raportach i najnowszych badaniach dotyczących zdrowego żywienia.
Obowiązki rejestracyjne przedsiębiorstw działających na rynku środków spożywczych
Przedsiębiorcy, którzy zamierzają prowadzić działalność na rynku środków spożywczych, w myśl przepisów unijnych są zobowiązani do dokonania rejestracji tej działalności w porozumieniu z organem właściwym w zakresie urzędowej kontroli żywności w danym państwie członkowskim UE. W Polsce urzędowa kontrola żywności jest sprawowana przez kilka inspekcji, nie wszystkie z tych instytucji nakładają obowiązek rejestracyjny, jednak spełnienie wymagań w tym zakresie (zależnie do zakresu działalności), może wymagać złożenia nawet kilku różnych wniosków.
Owady i ich przetwory w produktach żywnościowych i paszach
Jeszcze do niedawna wielu unijnym konsumentom owady częściej mogły kojarzyć się ze szkodnikami zanieczyszczającymi niektóre środki spożywcze (np. kasze, makarony, bakalie i orzechy) aniżeli z produktami intencjonalnie wprowadzanymi na rynek z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi.
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach
W związku z ogromną popularnością nasion szałwii hiszpańskiej – chia (Salvia hispanica L.), producenci chętnie wzbogacają nimi coraz większą gamę produktów żywnościowych. Jednak należy podkreślić, że zastosowanie chia podlega ścisłym regulacjom prawnym, ponieważ jest to składnik nowej żywności (ang. novel food).
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 4
Produkty zbożowe przetworzone i żywność dla dzieci.
O czym powie etykieta?
Na opakowaniach produktów spożywczych znajdują się etykiety, z których odczytamy wiele ważnych informacji. Zobaczmy, co znajduje się na etykiecie.
Zakupy i przechowywanie produktów żywnościowych
O bezpieczeństwo żywności dbamy już na etapie jej zakupu. O czym więc powinniśmy pamiętać, robiąc zakupy żywnościowe? Dlaczego warto czytać etykiety produktów? Jak w domu przechowywać żywność?
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 2
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia o zmniejszaniu ryzyka choroby
W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. Druga cześć to cykl poświęcony zagadnieniom oświadczeń zdrowotnych: – oświadczeniom zdrowotnym innym niż dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci – oświadczeniom o zmniejszaniu ryzyka choroby – oświadczeniom odnoszącym się do rozwoju i zdrowia dzieci.
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci
W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. Druga cześć to cykl poświęcony zagadnieniom oświadczeń zdrowotnych: – oświadczeniom zdrowotnym innym niż dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci – oświadczeniom o zmniejszaniu ryzyka choroby – oświadczeniom odnoszącym się do rozwoju i zdrowia dzieci.
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
OŚWIADCZENIE – co to jest? Producenci żywności w celu podkreślenia zalet produktu i tym samym zachęcenia konsumenta do ich wyboru coraz częściej umieszczają na etykietach oraz w reklamie środków spożywczych informacje dotyczące szczególnych właściwości żywieniowych i/lub zdrowotnych produktu lub jego składników. W świetle prawa informacje te są oświadczeniami. „Oświadczenie – oznacza każdy komunikat lub przedstawienie, które zgodnie z przepisami wspólnotowymi lub krajowymi, nie są obowiązkowe, łącznie z przedstawieniem obrazowym, graficznym lub symbolicznym w jakiejkolwiek formie, która stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia, że żywność ma szczególne właściwości”.