Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dzieci szkolne i przedszkolne
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dzieci szkolne i przedszkolne

Dział

Dzieci szkolne i przedszkolne

Dzieci szkolne i przedszkolne potrzebują świadomego i zdrowego odżywiania, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój małego człowieka. W tej sekcji przedstawiamy zasady zdrowego żywienia dla dzieci w tym przedziale wiekowym.

W jaki sposób żywienie dzieci wpływa na ich rozwój poznawczy i wyniki w nauce?

W jaki sposób żywienie dzieci wpływa na ich rozwój poznawczy i wyniki w nauce?

Sposób żywienia dziecka ma wpływ na jego rozwój poznawczy oraz wyniki w nauce, co ponad wszelką wątpliwość pokazują doniesienia naukowe ostatnich lat. Dzieje się tak, ponieważ procesy nauki są nierozerwalnie związane z rozwojem anatomicznym mózgu, na który wpływ mają m.in. składniki pokarmowe diety.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dzieci szkolne i przedszkolne

Zdrowy dzień przedszkolaka. Jak przedszkolak dba o zdrowie? Materiały edukacyjne dotyczące zdrowego stylu życia dla przedszkoli.

Edukacja prozdrowotna w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania i utrwalania prawidłowych nawyków zdrowego stylu życia w tym nawyków żywieniowych dzieci. Nawyki prozdrowotne powinny być kształtowane od wczesnego dzieciństwa, także w przedszkolu. Zdrowy styl życia w tym: prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, właściwa higiena, odpowiednia długość snu są istotnymi czynnikami prawidłowego rozwoju dziecka, jego zdrowia i samopoczucia.

czytaj dalej
Żywienie w przedszkolu – najczęstsze błędy

Żywienie w przedszkolu – najczęstsze błędy

Planowanie żywienia zbiorowego w przedszkolu powinno opierać się na aktualnych rekomendacjach, normach żywienia oraz przepisach prawnych z zakresu żywienia dzieci. Czasami zdarza się, że jadłospis przedszkolny nie spełnia aktualnych rekomendacji i zaleceń. Obecnie do najczęściej popełnianego błędu żywieniowego w przedszkolach należy podawanie zbyt małych ilości: warzyw, mleka i przetworów mlecznych, potraw z nasion roślin strączkowych, produktów zbożowych pełnoziarnistych. Do częstych błędów zalicza się także nadmierne słodzenie i solenie potraw, nie zawsze wynikające z potrzeby technologicznej. Układając jadłospis w przedszkolu warto zwrócić uwagę na sezonowość produktów spożywczych, a także wymaganie odpowiedniej jakości potraw w przypadku korzystania z usług firm cateringowych.

czytaj dalej
Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży

Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży

Otyłość została uznana za chorobę i wpisana na Międzynarodową Listę Chorób i Problemów Zdrowotnych (tzw. klasyfikacja ICD10) już ponad 50 lat temu. Definiowana jest jako nieprawidłowe lub nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej, które stanowi zagrożenie dla zdrowia i obecnie należy do głównych problemów zdrowotnych na świecie.

czytaj dalej
Bezpłatny e-book „Żywienie w przedszkolu w praktyce” część II – propozycja 30 zbilansowanych jadłospisów przedszkolnych.”

Bezpłatny e-book „Żywienie w przedszkolu w praktyce” część II – propozycja 30 zbilansowanych jadłospisów przedszkolnych.”

Posiłki serwowane w przedszkolu powinny spełniać rekomendacje zarówno z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci, jak również być zgodne z przepisami prawa dotyczącymi żywienia w jednostkach systemu oświaty. Ponadto powinny być smaczne, estetycznie podane, zachęcające do konsumpcji.

czytaj dalej
Współpraca z rodzicami a kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w przedszkolu

Współpraca z rodzicami a kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w przedszkolu

Ważnym elementem kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w przedszkolu jest współpraca z rodzicami. W przedszkolu edukacja z zakresu zdrowego stylu życia może być prowadzona z dużym sukcesem zarówno wśród dzieci, jak i ich rodziców. Warto aby rodzice i nauczyciele byli sprzymierzeńcami w aspekcie kształtowania prawidłowych zachowań żywieniowych. Spójność działań rodziców i nauczycieli daje duże szanse na właściwe utrwalanie postaw prozdrowotnych.

czytaj dalej