Dział
Dzieci szkolne i przedszkolne
Dzieci szkolne i przedszkolne potrzebują świadomego i zdrowego odżywiania, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój małego człowieka. W tej sekcji przedstawiamy zasady zdrowego żywienia dla dzieci w tym przedziale wiekowym.

Białko w diecie młodego sportowca
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych, którego prawidłowa podaż ma kluczowe znaczenie w procesie wzrastania u wszystkich dzieci. Natomiast dieta dzieci trenujących sport powinna być dostosowana do wyższej niż przeciętna aktywności, a co za tym idzie wynikających z tego powodu większych potrzeb żywieniowych.

Żywienie w przedszkolu – najczęstsze błędy
Planowanie żywienia zbiorowego w przedszkolu powinno opierać się na aktualnych rekomendacjach, normach żywienia oraz przepisach prawnych z zakresu żywienia dzieci. Czasami zdarza się, że jadłospis przedszkolny nie spełnia aktualnych rekomendacji i zaleceń. Obecnie do najczęściej popełnianego błędu żywieniowego w przedszkolach należy podawanie zbyt małych ilości: warzyw, mleka i przetworów mlecznych, potraw z nasion roślin strączkowych, produktów zbożowych pełnoziarnistych. Do częstych błędów zalicza się także nadmierne słodzenie i solenie potraw, nie zawsze wynikające z potrzeby technologicznej. Układając jadłospis w przedszkolu warto zwrócić uwagę na sezonowość produktów spożywczych, a także wymaganie odpowiedniej jakości potraw w przypadku korzystania z usług firm cateringowych.

Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży
Otyłość została uznana za chorobę i wpisana na Międzynarodową Listę Chorób i Problemów Zdrowotnych (tzw. klasyfikacja ICD10) już ponad 50 lat temu. Definiowana jest jako nieprawidłowe lub nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej, które stanowi zagrożenie dla zdrowia i obecnie należy do głównych problemów zdrowotnych na świecie.

Bezpłatny e-book „Żywienie w przedszkolu w praktyce” część II – propozycja 30 zbilansowanych jadłospisów przedszkolnych.”
Posiłki serwowane w przedszkolu powinny spełniać rekomendacje zarówno z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci, jak również być zgodne z przepisami prawa dotyczącymi żywienia w jednostkach systemu oświaty. Ponadto powinny być smaczne, estetycznie podane, zachęcające do konsumpcji.

Nadwaga i otyłość wśród dzieci w wieku 7-9 lat w rejonie europejskim
Nadwaga i otyłość wśród dzieci pozostaje jednym z głównych problemów zdrowia publicznego, przed którym stoi region...

Współpraca z rodzicami a kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w przedszkolu
Ważnym elementem kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w przedszkolu jest współpraca z rodzicami. W przedszkolu edukacja z zakresu zdrowego stylu życia może być prowadzona z dużym sukcesem zarówno wśród dzieci, jak i ich rodziców. Warto aby rodzice i nauczyciele byli sprzymierzeńcami w aspekcie kształtowania prawidłowych zachowań żywieniowych. Spójność działań rodziców i nauczycieli daje duże szanse na właściwe utrwalanie postaw prozdrowotnych.

Nasiona roślin strączkowych w diecie dzieci
Nasiona roślin strączkowych to grupa produktów charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą. Mimo wielu korzyści płynących z regularnego spożywania strączków Polacy nadal zbyt rzadko komponują posiłki z ich udziałem. Wpływa to także na niskie spożycie strączków przez dzieci. Czy nasiona roślin strączkowych są odpowiednie dla najmłodszych? Od kiedy i w jaki sposób wprowadzać strączki do diety maluchów?

Jak wspierać dziecko w kształtowaniu prawidłowych zachowań żywieniowych? Czy rówieśnicy mają wpływ na sposób żywienia dzieci?
Na wybory żywieniowe dziecka składa się wiele różnych czynników, do których między innymi należą czynniki biologiczne (np. stan zdrowia, wrodzone preferencje pokarmowe), ekonomiczne, czy społeczne – jak wpływ rodziców, rodziny, środowiska i otoczenia. Kluczowy czas kształtowania się nawyków i preferencji pokarmowych przypada na okres dzieciństwa i dorastania, stąd tak ważne jest, by dziecko otrzymało odpowiednie wzorce żywieniowe nie tylko w domu, ale też w środowisku rówieśniczym, w którym przebywa. Zachowania żywieniowe dziecka mają istotne przełożenie na stan zdrowia w życiu dorosłym.

Nawyki żywieniowe dzieci w wieku wczesnoszkolnym
Dane naukowe wskazują, że preferencje i nawyki żywieniowe wypracowane w dzieciństwie bardzo często są kontynuowane w późniejszych latach życia. Dlatego tak istotne jest, aby już od najmłodszych lat kształtować je w sposób prozdrowotny.

Dieta dla niejadka
Co robić gdy dziecko nie chce jeść? Jest to dla niektórych rodziców duży problem, z którym jednak można sobie poradzić. Najważniejszym elementem sukcesu jest cierpliwość i nie zrażanie się początkowym brakiem widocznej zmiany w nawykach żywieniowych naszej pociechy.