Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dzieci szkolne i przedszkolne

Dział

Dzieci szkolne i przedszkolne

Dzieci szkolne i przedszkolne potrzebują świadomego i zdrowego odżywiania, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój małego człowieka. W tej sekcji przedstawiamy zasady zdrowego żywienia dla dzieci w tym przedziale wiekowym.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dzieci szkolne i przedszkolne

Zdrowy dzień przedszkolaka. Jak przedszkolak dba o zdrowie? Materiały edukacyjne dotyczące zdrowego stylu życia dla przedszkoli.

Edukacja prozdrowotna w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania i utrwalania prawidłowych nawyków zdrowego stylu życia w tym nawyków żywieniowych dzieci. Nawyki prozdrowotne powinny być kształtowane od wczesnego dzieciństwa, także w przedszkolu. Zdrowy styl życia w tym: prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, właściwa higiena, odpowiednia długość snu są istotnymi czynnikami prawidłowego rozwoju dziecka, jego zdrowia i samopoczucia.

czytaj dalej
Żywienie w przedszkolu – najczęstsze błędy

Żywienie w przedszkolu – najczęstsze błędy

Planowanie żywienia zbiorowego w przedszkolu powinno opierać się na aktualnych rekomendacjach, normach żywienia oraz przepisach prawnych z zakresu żywienia dzieci. Czasami zdarza się, że jadłospis przedszkolny nie spełnia aktualnych rekomendacji i zaleceń. Obecnie do najczęściej popełnianego błędu żywieniowego w przedszkolach należy podawanie zbyt małych ilości: warzyw, mleka i przetworów mlecznych, potraw z nasion roślin strączkowych, produktów zbożowych pełnoziarnistych. Do częstych błędów zalicza się także nadmierne słodzenie i solenie potraw, nie zawsze wynikające z potrzeby technologicznej. Układając jadłospis w przedszkolu warto zwrócić uwagę na sezonowość produktów spożywczych, a także wymaganie odpowiedniej jakości potraw w przypadku korzystania z usług firm cateringowych.

czytaj dalej
Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży

Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży

Otyłość została uznana za chorobę i wpisana na Międzynarodową Listę Chorób i Problemów Zdrowotnych (tzw. klasyfikacja ICD10) już ponad 50 lat temu. Definiowana jest jako nieprawidłowe lub nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej, które stanowi zagrożenie dla zdrowia i obecnie należy do głównych problemów zdrowotnych na świecie.

czytaj dalej
Bezpłatny e-book „Żywienie w przedszkolu w praktyce” część II – propozycja 30 zbilansowanych jadłospisów przedszkolnych.”

Bezpłatny e-book „Żywienie w przedszkolu w praktyce” część II – propozycja 30 zbilansowanych jadłospisów przedszkolnych.”

Posiłki serwowane w przedszkolu powinny spełniać rekomendacje zarówno z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci, jak również być zgodne z przepisami prawa dotyczącymi żywienia w jednostkach systemu oświaty. Ponadto powinny być smaczne, estetycznie podane, zachęcające do konsumpcji.

czytaj dalej
Współpraca z rodzicami a kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w przedszkolu

Współpraca z rodzicami a kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w przedszkolu

Ważnym elementem kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w przedszkolu jest współpraca z rodzicami. W przedszkolu edukacja z zakresu zdrowego stylu życia może być prowadzona z dużym sukcesem zarówno wśród dzieci, jak i ich rodziców. Warto aby rodzice i nauczyciele byli sprzymierzeńcami w aspekcie kształtowania prawidłowych zachowań żywieniowych. Spójność działań rodziców i nauczycieli daje duże szanse na właściwe utrwalanie postaw prozdrowotnych.

czytaj dalej
Nasiona roślin strączkowych w diecie dzieci

Nasiona roślin strączkowych w diecie dzieci

Nasiona roślin strączkowych to grupa produktów charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą. Mimo wielu korzyści płynących z regularnego spożywania strączków Polacy nadal zbyt rzadko komponują posiłki z ich udziałem. Wpływa to także na niskie spożycie strączków przez dzieci. Czy nasiona roślin strączkowych są odpowiednie dla najmłodszych? Od kiedy i w jaki sposób wprowadzać strączki do diety maluchów?

czytaj dalej
Jak wspierać dziecko w kształtowaniu prawidłowych zachowań żywieniowych? Czy rówieśnicy mają wpływ na sposób żywienia dzieci?

Jak wspierać dziecko w kształtowaniu prawidłowych zachowań żywieniowych? Czy rówieśnicy mają wpływ na sposób żywienia dzieci?

Na wybory żywieniowe dziecka składa się wiele różnych czynników, do których między innymi należą czynniki biologiczne (np. stan zdrowia, wrodzone preferencje pokarmowe), ekonomiczne, czy społeczne – jak wpływ rodziców, rodziny, środowiska i otoczenia. Kluczowy czas kształtowania się nawyków i preferencji pokarmowych przypada na okres dzieciństwa i dorastania, stąd tak ważne jest, by dziecko otrzymało odpowiednie wzorce żywieniowe nie tylko w domu, ale też w środowisku rówieśniczym, w którym przebywa. Zachowania żywieniowe dziecka mają istotne przełożenie na stan zdrowia w życiu dorosłym.

czytaj dalej