Home 9 Choroba a dieta 9 Jaka dieta w niedoczynności tarczycy? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Jaka dieta w niedoczynności tarczycy? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Autor

Niedoczynność tarczycy to niedobór hormonów tarczycy: T3-trijodotyroniny i T4-tyroksyny, powodujący spowolnienie procesów metabolicznych w organizmie człowieka.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Jaka dieta w niedoczynności tarczycy? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Najważniejsze zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy:

  1. W ciągu dnia spożywaj od 4 do 5 posiłków z 3-4 godzinnymi przerwami i ostatnim posiłkiem na 2 godziny przed snem. Regularne posiłki poprawią tempo przemiany materii.
  2. Jeżeli masz nadwagę lub otyłość koniecznie zredukuj swoją masę ciała, najlepiej z pomocą dietetyka.
  3. Jako źródło białka wybieraj chude gatunki mięs (kurczak, indyk, królik, chuda wołowina) oraz niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne. Szczególną uwagę zwróć na ryby, które dostarczą selenu, jodu oraz witaminy D a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – składników istotnych w niedoczynności tarczycy. Ryby najlepiej spożywać 3-4 razy w tygodniu.
  4. Podczas przygotowywania potraw stosuj oleje roślinne i oliwę z oliwek. Unikaj spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci np. masła oraz tłuszczu ukrytego w tłustych mięsach, wyrobach cukierniczych i słodyczach.
  5. Spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe zwłaszcza ze względu na odpowiednią podaż błonnika pokarmowego, która jest kluczowa przy towarzyszących zaparciach.
  6. Z diety wyeliminuj cukier, słodycze, słodkie napoje i żywność typu fast food.
  7. Unikaj smażenia i pieczenia w tradycyjny sposób, ze względu na ilość stosowanych tłuszczów. Piecz w folii aluminiowej, rękawie lub na grillu, duś bez wcześniejszego obsmażania, gotuj na parze.
  8. Pij przynajmniej 2 litry płynów dziennie, najlepiej w postaci wody lub słabych naparów herbat. Odpowiednie spożycie płynów będzie sprzyjać przyspieszeniu tempa metabolizmu.
  9. Niektóre produkty mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia – ogranicz ich spożycie, m.in.:

• warzywa kapustne (np. kapusta, kalafior, jarmuż, kalarepa, brokuł, brukiew, rzepa) ze względu na zawarte w nich tioglikozydy,

• soja spożywana w nadmiarze, ze względu na zawarte w niej substancje, które mogą hamować syntezę hormonów tarczycy,

• orzeszki ziemne i gorczyca ze względu na zawarte w nich substancje wolotwórcze.

Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez ekspertów Centrum Dietetycznego Online Znajdziesz w nim zalecenia żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwskazanych w diecie osób chorych oraz przykładowy jadłospis w niedoczynności tarczycy.

Materiały do pobrania:

Zalecenia dietetyczne – niedoczynność tarczycy

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: