ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 2. Czynniki ryzyka
Żywienie jest jednym z głównych czynników powstawania żółciowej kamicy cholesterolowej. Na możliwość zachorowania wpływają również inne czynniki.

Batat – ziemniak na słodko
Batat to słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest bardzo dobrym źródłem likopenu, a także inspiracją do przyrządzania ciekawych potraw.

Piramida aktywności fizycznej dla młodzieży
Piramida do pobrania poniżej. Pliki do pobrania: Piramida…

Piramida aktywności fizycznej dla dzieci
Piramida do pobrania poniżej. Pliki do pobrania: Piramida…

Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym
Śniadania, obiady, podwieczorki. Opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia.

Poradnik dla nauczycieli
Szkoła i przedszkole przyjazne żywieniu i aktywności fizycznej.