ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Maliny na zdrowie
Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce. Warto się nimi zajadać…

Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna – niezdrowy styl życia
Rozwój miażdżycy zależy w wielkiej mierze od stylu życia. Niezdrowy sposób żywienia, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu to najważniejsze cechy stylu życia…

Wisienka na torcie
Rubinowa błyszcząca skórka, lekko kwaśny smak, niepowtarzalny aromat i zapach – jednym słowem wiśnie. Typowo polski, sezonowy owoc, którego nie sposób…

Miażdżyca – cz. 3. Czynniki ryzyka
Głównym sprawcą miażdżycy jest odkładający się w ścianach tętnic cholesterol. Są też jednak inne czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby.

Tłuszcz palmowy – mity i fakty
Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można…

Miażdżyca – cz. 2. Cholesterol, główny winowajca
Miażdżyca to choroba cywilizacyjna spowodowana głównie nieprawidłowym odżywianiem. Jej sprawcą jest cholesterol odkładający się w ścianach tętnic. Właściwa dieta jest najlepszym…