ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Dieta wegetariańska w okresie ciąży
Niezależnie od rodzaju stosowanej diety (tradycyjnej, wegetariańskiej czy wegańskiej) przy złym jej zbilansowaniu bardzo często dochodzi do niedoborów pokarmowych i osłabienia funkcjonowania organizmu. W…

Dieta ketogenna w okresie ciąży. Niebezpieczna i pseudonaukowa propozycja odżywiania
Nowe, spektakularne diety to specyfika ostatnich lat, kiedy nasila się problem otyłości, związanej ze stylem życia. Niektóre z nich są zalecane nawet…

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 3. Profilaktyka
Wiemy już, jakie znaczenie ma żywienie w powstawaniu żółciowej kamicy cholesterolowej, znamy też inne czynniki ryzyka zachorowania. Na niektóre z nich nie mamy…

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach
19 września 2017 r. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport dotyczący skontrolowanych w roku szkolnym 2015/2016 placówek edukacyjnych. Wynika z niego, że odsetek…

Dieta oczyszczająca – szkodzi czy pomaga?
Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest…

Dynia – nie tylko na Halloween
Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy. Jest m.in. źródłem β-karotenu, z którego…