ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Zaproszenie na bezpłatne warsztaty edukacyjno-kulinarne pt. “Lekcja zdrowia”
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB zaprasza klasy I-III oraz IV-VIII szkół podstawowych do udziału w bezpłatnych warsztatach edukacyjno-kulinarnych…

Wszystkie artykuły
Wybierz kategorie

Jak żywią się polskie przedszkolaki?
W badaniach naukowych wykazano związek między błędami żywieniowymi w trakcie rozwoju dzieci we wczesnych fazach życia a ryzykiem chorób zależnych od żywienia w późniejszych…

Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów
Każdy uczeń ma prawo do spożycia w szkole co najmniej jednego pełnowartościowego posiłku – obiadu lub drugiego śniadania, szkoła zaś powinna stworzyć…

Mleko tłuste czy chude, co podawać dzieciom do picia?
Przedszkolaki i dzieci w wieku szkolnym potrzebują dużych dawek wapnia niezbędnego do budowy kości. Dzieci powinny zatem wypijać przynajmniej dwie szklanki mleka dziennie,…

Kilka słów o ilości i dzieleniu posiłków w przedszkolu
Właściwie zaplanowane wyżywienie przedszkolne pokrywa 75% zapotrzebowania dziecka na energię i składniki odżywcze.

Jak zachęcić dzieci i młodzież do aktywności fizycznej
Systematyczna aktywność ruchowa jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na zdrowie. Kształtowanie w dziecku nawyków czynnego spędzania czasu wolnego oraz zaszczepienie w nim zamiłowania…

Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży
Jednym z czynników determinujących zdrowie jest prawidłowe odżywianie. Na negatywne skutki zarówno niedożywienia, jak i nadwagi oraz otyłości, szczególnie narażone są dzieci i młodzież.