ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Nowy e-book „Zespół jelita nadwrażliwego – zadbaj o swoje jelita i zmień nawyki”
Zespół jelita nadwrażliwego to złożony problem zdrowotny. Poprzez zadbanie o odpowiedni styl życia, w tym właściwą dietę, higienę snu, aktywność…

Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe
Do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C). NChZJ to grupa przewlekłych…
Wszystkie artykuły
Choroby układu pokarmowego

Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią
Osoby mające stomię czasem skarżą się na dolegliwości o rożnym charakterze i nasileniu. W większym lub mniejszym stopniu utrudniają one normalną aktywność. U jednych osób…

Nietolerancja laktozy – co można stosować, a czego unikać w diecie?
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia i stanowi jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych u człowieka. W Polsce - według danych z różnych źródeł - występuje u 1,5%…

Zaparcia
To zmiany cywilizacyjne doprowadziły do coraz częstszego występowania tego problemu. Duża ilość pracy, siedzący tryb życia, nieregularne posiłki spożywane w pośpiechu –…

Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych
Co jeść a czego unikać gdy doskwiera Ci nadmiar gazów?

Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami
Tabela produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych dla osób z zaparciami.

Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku
Pamiętaj! Reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Produkty „niewskazane” powinny być ograniczane co nie oznacza, że w ogóle nie można…