ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Nowy e-book „Zespół jelita nadwrażliwego – zadbaj o swoje jelita i zmień nawyki”
Zespół jelita nadwrażliwego to złożony problem zdrowotny. Poprzez zadbanie o odpowiedni styl życia, w tym właściwą dietę, higienę snu, aktywność…

Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe
Do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C). NChZJ to grupa przewlekłych…
Wszystkie artykuły
Choroby układu pokarmowego

Zgagi można się pozbyć
Zgaga, kwaśne odbijania, dyskomfort w nadbrzuszu – to niektóre z objawów choroby refluksowej przełyku. W łagodzeniu tych dolegliwości pomoże lekkostrawna dieta, regularne i niewielkie…

Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu
Dla osób z celiakią, alergią na gluten lub pszenicę, czy nadwrażliwością na gluten jedynym lekarstwem jest dieta bezglutenowa. W odróżnieniu od alergii na gluten (gdy dieta…

Jak jeść w chorobie wrzodowej?
Łatwo strawne, małe i częste posiłki poprawią komfort życia osoby cierpiącej na chorobę wrzodową. Dieta nie ma tu aż tak terapeutycznego znaczenia,…