Artykuły
W szybkim tempie – rozwój fizyczny i motoryczny dzieci do 3. roku życia
Jak przebiega i czym charakteryzuje się rozwój fizyczny i motoryczny dzieci do 3. roku życia oraz jakie są możliwości jego wspierania?
Kilka słów o przekąszaniu
Jednym z częstych i niestety zazwyczaj niekorzystnych nawyków w codziennym życiu naszym i naszych dzieci jest pojadanie między posiłkami. Pojadanie polega na spożywaniu żywności między posiłkami głównymi, czyli śniadaniem, obiadem i kolacją. Inna definicja określa pojadanie jako spożywanie żywności bez uczucia głodu. Jeszcze inna – jako spożywanie produktów prostych i łatwych w zjedzeniu, np. jabłek, batonów, chipsów oraz napojów, np. soków, słodkich napojów gazowanych lub niegazowanych, bądź napojów mlecznych.
Stomia – na co zwracać uwagę w diecie
W wyniku urazu, choroby jelita cienkiego lub grubego konieczne jest czasem wyłonienie stomii, czyli sztucznego odbytu. Fakt ten prowadzi do zmian w życiu chorego, chociaż większość problemów wynika z przyczyn psychologicznych. Osoba ze stomią może prowadzić w miarę normalny tryb życia, pamiętając o przestrzeganiu pewnych zasad. Jedną z nich jest właściwe odżywianie, chociaż najczęściej nie trzeba wprowadzać do diety bardzo dużych ograniczeń.
Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią
Osoby mające stomię czasem skarżą się na dolegliwości o rożnym charakterze i nasileniu. W większym lub mniejszym stopniu utrudniają one normalną aktywność. U jednych osób będą to zaparcia, u innych biegunka bądź wytwarzanie nadmiernych ilości gazów jelitowych. W przypadku ileostomii istnieje ryzyko jej zablokowania przez produkty, które nie zostaną do końca strawione w przewodzie pokarmowym. Warto też wiedzieć, które produkty mogą wpływać na kolor stolca.
North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia
Fiński program profilaktyki pierwotnej North Karelia Project stał się głośny nie tylko w świecie medycyny. Podjęte w jego ramach działania doprowadziły do korzystnej zmiany nawyków żywieniowych, a w konsekwencji do znaczącego spadku umieralności na choroby sercowo-naczyniowe. O efektach North Karelia Project pisze nasz ekspert, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia.
Powrót do źródła, czyli kilka słów o wodzie
Woda to jeden z podstawowych składników pokarmowych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dlaczego? Jest bowiem prawie idealnym rozpuszczalnikiem i tworzy środowisko dla wszystkich procesów życiowych jakie przebiegają w organizmie. Pijmy wodę i dbajmy, by piły ją nasze dzieci.
Czy reklama żywności może być edukacyjna?
Reklama może być wykorzystywana pozytywnie w nowoczesnej edukacji żywieniowej (przetwory mleczne, soki, woda, orzechy, produkty o obniżonej wartości kalorycznej, ryby, warzywa i owoce). W Polsce przeprowadzono pozytywnie odbierane edukacyjne kampanie reklamowe np. „Pij mleko będziesz wielki” czy „Ryba jest dobra na wszystko”.
Rozpoczęcie nauki w szkole – pogorszenie żywienia dziecka?
Po rozpoczęciu nauki w szkole często dochodzi do pogorszenia sposobu odżywiania uczniów. Prawdopodobnie dlatego, że dzieci przebywają więcej czasu poza domem, stają się bardziej samodzielne. Kupują też żywność w sklepikach szkolnych, które oferują wiele niekorzystnych, z punktu widzenia prawidłowego żywienia, produktów.
Jak zachęcać małe dzieci do spożywania warzyw i nowych potraw
Edukację żywieniową należy rozpocząć od najmłodszych lat. Już we wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe, upodobania do smaku słodkiego czy słonego.
Wpływ organizacji żywienia w szkołach na sposób żywienia i nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży
W wielu krajach przeprowadzono badania, w jaki sposób zmiana żywności dostępnej w szkołach – w szkolnych stołówkach, sklepikach i automatach – wpływa na nawyki żywieniowe dzieci. Okazuje się, że warto wprowadzać zdrowe produkty żywnościowe, także za pomocą zmian w prawie.
Rekomendacje dotyczące sprzedaży żywności w szkołach w Polsce i krajach Europy
Szkoła jest drugim, po domu rodzinnym, bardzo ważnym dla rozwoju dziecka miejscem. Żywienie w szkole to nie tylko posiłki serwowane w stołówce. Dużą rolę odgrywają również sklepiki oraz automaty z żywnością i napojami. Jest to częste źródło drugiego śniadania oraz przekąsek dla uczniów. Są kraje, które wprowadzają zalecenia i standardy dotyczące dostępnych w tych miejscach produktów.
Program „Owoce i warzywa w szkole” – narzędzie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych
Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program „Owoce i warzywa w szkole” prowadzony w roku szkolnym 2014/2015 był kontynuacją programu „Owoce w szkole” realizowanego w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014.
Aktywność fizyczna dla osób dorosłych prowadzących siedzący tryb życia
Rozwój cywilizacyjny niesie ze sobą znaczące ograniczenie aktywności fizycznej człowieka. Wiele europejskich i krajowych badań potwierdza powszechność występowania siedzącego trybu życia, czyli – mówiąc językiem medycyny – hipokinezji. Jej skutki dotykają nie tylko aparatu ruchu, lecz także czynią spustoszenia w całym organizmie. Osobistym i społecznym obowiązkiem każdego człowieka jest przeciwdziałanie skutkom siedzącego trybu życia poprzez podejmowanie świadomej, dopasowanej do potrzeb i możliwości osobniczych systematycznej aktywności fizycznej.
Aktywność fizyczna jako profilaktyka procesów starzenia
Życie człowieka to ciąg nieustannych zmian zachodzących w organizmie, które od pewnego momentu przyjmują charakter inwolucyjny – stopniowego obniżania się poziomu możliwości funkcjonalnych człowieka. Można jednak, wykorzystując reaktywność organizmu na bodźce zewnętrze, znacząco opóźnić moment ich wystąpienia i w dalszej perspektywie spowalniać tempo tych zmian. Systematyczna aktywność fizyczna pozwala hamować tempo procesów starzenia się i obniżania poziomu sprawności fizycznej.
Korzyści zdrowotne z podejmowania aktywności fizycznej w wieku dojrzałym
Aktywność fizyczna człowieka przez całe jego życie pełni niebagatelną rolę. W każdym z etapów życia spełnia różne funkcje, zawsze jednak jest jednym z najistotniejszych czynników gwarantujących dobrostan organizmu człowieka i tym samym kształtowanie jego zdrowia.
Jak nie pojadać słodyczy?
Słodycze nie są grupą produktów zalecanych. Osoby, które chętnie pojadają słodycze, często zastanawiają się, jak ograniczyć ich konsumpcję. Sprawdzone sposoby to regularne posiłki, niegromadzenie słodyczy oraz zamiana tradycyjnych słodyczy na „zdrowe słodkości”.
Pułapki dietetyczne podczas odchudzania
Podjęcie świadomej decyzji o rozpoczęciu odchudzania to pierwszy krok do sukcesu. Żeby go osiągnąć, potrzeba jeszcze utrzymywania zaleceń i unikania tzw. pułapek dietetycznych. Zalicza się do nich jedzenie zbyt… małych porcji, głodowanie, ciągłe liczenie kalorii i brak aktywności fizycznej.
Gluten – wróg czy przyjaciel?
Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna, a liczba jej zwolenników wciąż rośnie. Nie zawsze wynika to ze wskazań medycznych. Coraz częściej stosują ją osoby zdrowe, które wykluczając gluten z jadłospisu chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie lub schudnąć. Dieta bezglutenowa jest postrzegana także jako zdrowszy sposób odżywiania. Komu zatem jest naprawdę potrzebna, a dla kogo jest jedynie nie zawsze uzasadnionym podążaniem za modą?
Nietolerancja laktozy – co można stosować, a czego unikać w diecie?
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia i stanowi jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych u człowieka. W Polsce – według danych z różnych źródeł – występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz u 20-37% osób dorosłych.
Jak przytyć?
Aby przytyć, pochłaniasz coraz większe ilości batoników, tłustych potraw, popijasz to wszystko słodkimi napojami i zasiadasz na kanapie z komputerem… Stop! To nie jest dobry sposób!
Czynniki ryzyka odwodnienia
Istnieje kilka czynników, które szczególnie mogą zwiększyć ryzyko odwodnienia u osób starszych. Ich identyfikacja pomoże zmniejszyć to zagrożenie nie tylko seniorom, lecz także ich rodzinom i bliskim. Czynniki ryzyka odwodnienia szczególnie dotyczą osób, które:
Centrum Dietetyczne Online
Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.
Przejdź na stronę CDO