Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy
Wyszukiwarka

Artykuły

Kilka słów o przekąszaniu

Kilka słów o przekąszaniu

Jednym z częstych i niestety zazwyczaj niekorzystnych nawyków w codziennym życiu naszym i naszych dzieci jest pojadanie między posiłkami. Pojadanie polega na spożywaniu żywności między posiłkami głównymi, czyli śniadaniem, obiadem i kolacją. Inna definicja określa pojadanie jako spożywanie żywności bez uczucia głodu. Jeszcze inna – jako spożywanie produktów prostych i łatwych w zjedzeniu, np. jabłek, batonów, chipsów oraz napojów, np. soków, słodkich napojów gazowanych lub niegazowanych, bądź napojów mlecznych.

Stomia – na co zwracać uwagę w diecie

Stomia – na co zwracać uwagę w diecie

W wyniku urazu, choroby jelita cienkiego lub grubego konieczne jest czasem wyłonienie stomii, czyli sztucznego odbytu. Fakt ten prowadzi do zmian w życiu chorego, chociaż większość problemów wynika z przyczyn psychologicznych. Osoba ze stomią może prowadzić w miarę normalny tryb życia, pamiętając o przestrzeganiu pewnych zasad. Jedną z nich jest właściwe odżywianie, chociaż najczęściej nie trzeba wprowadzać do diety bardzo dużych ograniczeń.

Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

Osoby mające stomię czasem skarżą się na dolegliwości o rożnym charakterze i nasileniu. W większym lub mniejszym stopniu utrudniają one normalną aktywność. U jednych osób będą to zaparcia, u innych biegunka bądź wytwarzanie nadmiernych ilości gazów jelitowych. W przypadku ileostomii istnieje ryzyko jej zablokowania przez produkty, które nie zostaną do końca strawione w przewodzie pokarmowym. Warto też wiedzieć, które produkty mogą wpływać na kolor stolca.

North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

Fiński program profilaktyki pierwotnej North Karelia Project stał się głośny nie tylko w świecie medycyny. Podjęte w jego ramach działania doprowadziły do korzystnej zmiany nawyków żywieniowych, a w konsekwencji do znaczącego spadku umieralności na choroby sercowo-naczyniowe. O efektach North Karelia Project pisze nasz ekspert, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia.

Powrót do źródła, czyli kilka słów o wodzie

Powrót do źródła, czyli kilka słów o wodzie

Woda to jeden z podstawowych składników pokarmowych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dlaczego? Jest bowiem prawie idealnym rozpuszczalnikiem i tworzy środowisko dla wszystkich procesów życiowych jakie przebiegają w organizmie. Pijmy wodę i dbajmy, by piły ją nasze dzieci.

Czy reklama żywności może być edukacyjna?

Czy reklama żywności może być edukacyjna?

Reklama może być wykorzystywana pozytywnie w nowoczesnej edukacji żywieniowej (przetwory mleczne, soki, woda, orzechy, produkty o obniżonej wartości kalorycznej, ryby, warzywa i owoce). W Polsce przeprowadzono pozytywnie odbierane edukacyjne kampanie reklamowe np. „Pij mleko będziesz wielki” czy „Ryba jest dobra na wszystko”.

Rozpoczęcie nauki w szkole – pogorszenie żywienia dziecka?

Rozpoczęcie nauki w szkole – pogorszenie żywienia dziecka?

Po rozpoczęciu nauki w szkole często dochodzi do pogorszenia sposobu odżywiania uczniów. Prawdopodobnie dlatego, że dzieci przebywają więcej czasu poza domem, stają się bardziej samodzielne. Kupują też żywność w sklepikach szkolnych, które oferują wiele niekorzystnych, z punktu widzenia prawidłowego żywienia, produktów.

Rekomendacje dotyczące sprzedaży żywności w szkołach w Polsce i krajach Europy

Rekomendacje dotyczące sprzedaży żywności w szkołach w Polsce i krajach Europy

Szkoła jest drugim, po domu rodzinnym, bardzo ważnym dla rozwoju dziecka miejscem. Żywienie w szkole to nie tylko posiłki serwowane w stołówce. Dużą rolę odgrywają również sklepiki oraz automaty z żywnością i napojami. Jest to częste źródło drugiego śniadania oraz przekąsek dla uczniów. Są kraje, które wprowadzają zalecenia i standardy dotyczące dostępnych w tych miejscach produktów.

Aktywność fizyczna dla osób dorosłych prowadzących siedzący tryb życia

Aktywność fizyczna dla osób dorosłych prowadzących siedzący tryb życia

Rozwój cywilizacyjny niesie ze sobą znaczące ograniczenie aktywności fizycznej człowieka. Wiele europejskich i krajowych badań potwierdza powszechność występowania siedzącego trybu życia, czyli – mówiąc językiem medycyny – hipokinezji. Jej skutki dotykają nie tylko aparatu ruchu, lecz także czynią spustoszenia w całym organizmie. Osobistym i społecznym obowiązkiem każdego człowieka jest przeciwdziałanie skutkom siedzącego trybu życia poprzez podejmowanie świadomej, dopasowanej do potrzeb i możliwości osobniczych systematycznej aktywności fizycznej.

Aktywność fizyczna jako profilaktyka procesów starzenia

Aktywność fizyczna jako profilaktyka procesów starzenia

Życie człowieka to ciąg nieustannych zmian zachodzących w organizmie, które od pewnego momentu przyjmują charakter inwolucyjny – stopniowego obniżania się poziomu możliwości funkcjonalnych człowieka. Można jednak, wykorzystując reaktywność organizmu na bodźce zewnętrze, znacząco opóźnić moment ich wystąpienia i w dalszej perspektywie spowalniać tempo tych zmian. Systematyczna aktywność fizyczna pozwala hamować tempo procesów starzenia się i obniżania poziomu sprawności fizycznej.

Korzyści zdrowotne z podejmowania aktywności fizycznej w wieku dojrzałym

Korzyści zdrowotne z podejmowania aktywności fizycznej w wieku dojrzałym

Aktywność fizyczna człowieka przez całe jego życie pełni niebagatelną rolę. W każdym z etapów życia spełnia różne funkcje, zawsze jednak jest jednym z najistotniejszych czynników gwarantujących dobrostan organizmu człowieka i tym samym kształtowanie jego zdrowia. 

Jak nie pojadać słodyczy?

Jak nie pojadać słodyczy?

Słodycze nie są grupą produktów zalecanych. Osoby, które chętnie pojadają słodycze, często zastanawiają się, jak ograniczyć ich konsumpcję. Sprawdzone sposoby to regularne posiłki, niegromadzenie słodyczy oraz zamiana tradycyjnych słodyczy na „zdrowe słodkości”.

Pułapki dietetyczne podczas odchudzania

Pułapki dietetyczne podczas odchudzania

Podjęcie świadomej decyzji o rozpoczęciu odchudzania to pierwszy krok do sukcesu. Żeby go osiągnąć, potrzeba jeszcze utrzymywania zaleceń i unikania tzw. pułapek dietetycznych. Zalicza się do nich jedzenie zbyt… małych porcji, głodowanie, ciągłe liczenie kalorii i brak aktywności fizycznej. 

Gluten – wróg czy przyjaciel?

Gluten – wróg czy przyjaciel?

Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna, a liczba jej zwolenników wciąż rośnie. Nie zawsze wynika to ze wskazań medycznych. Coraz częściej stosują ją osoby zdrowe, które wykluczając gluten z jadłospisu chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie lub schudnąć. Dieta bezglutenowa jest postrzegana także jako zdrowszy sposób odżywiania. Komu zatem jest naprawdę potrzebna, a dla kogo jest jedynie nie zawsze uzasadnionym podążaniem za modą? 

Jak przytyć?

Jak przytyć?

Aby przytyć, pochłaniasz coraz większe ilości batoników, tłustych potraw, popijasz to wszystko słodkimi napojami i zasiadasz na kanapie z komputerem… Stop! To nie jest dobry sposób!

Czynniki ryzyka odwodnienia

Czynniki ryzyka odwodnienia

Istnieje kilka czynników, które szczególnie mogą zwiększyć ryzyko odwodnienia u osób starszych. Ich identyfikacja pomoże zmniejszyć to zagrożenie nie tylko seniorom, lecz także ich rodzinom i bliskim. Czynniki ryzyka odwodnienia szczególnie dotyczą osób, które:

Centrum Dietetyczne Online

Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.

Przejdź na stronę CDO
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy