ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Magnez – czy trzeba go suplementować?
Reklamy dotyczące korzyści, a wręcz konieczności suplementacji magnezu pojawiają się w przestrzeni medialnej coraz częściej. Magnez istotnie jest składnikiem odżywczym…

Tlenek etylenu w żywności
Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz…
Wszystkie artykuły
Fakty i mity

Owoce i soki a odchudzanie
Czy w diecie osób odchudzających się wskazane są owoce? Czy należy pić dużo soków owocowych? Jakie soki są najlepsze? Wyjaśniamy mity,…

Ilość posiłków i ich omijanie
Przedstawiamy mity i fakty na temat ilości codziennych posiłków. Czy opuszczanie posiłków sprzyja chudnięciu? Czy jeść po 18.? Dlaczego nie rezygnować ze śniadania?

Śniadanie – fakty i mity
Czy rozpowszechnione przekonania na temat śniadań są zgodne z wiedzą naukową? Dlaczego śniadanie jest ważnym posiłkiem?

Właściwości niektórych produktów – fakty i mity
Wyjaśniamy, na ile prawdziwe są często spotykane przekonania na temat mięsa drobiowego, zup, kawy i miodu.

Olej kokosowy – szkodzi czy pomaga?
Oleje tropikalne, czyli olej palmowy i kokosowy mają konsystencję stałą i są dość tanie, dlatego chętnie są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Czy…