ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Magnez – czy trzeba go suplementować?
Reklamy dotyczące korzyści, a wręcz konieczności suplementacji magnezu pojawiają się w przestrzeni medialnej coraz częściej. Magnez istotnie jest składnikiem odżywczym…

Tlenek etylenu w żywności
Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz…
Wszystkie artykuły
Fakty i mity

Suplementy diety czy leki?
Lek czy suplement diety? Często nie rozróżniamy tych kategorii. Zarówno suplementy jak i leki kupujemy w aptece, w związku z tym może się wydawać…

Kiedy najlepiej spożywać owoce?
Owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu powinny zajmować połowę naszego talerza. Zgodnie…

Czy suplementy diety są bezpieczne?
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.

Dieta oczyszczająca – szkodzi czy pomaga?
Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest…

Tłuszcz palmowy – mity i fakty
Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można…

Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich
Obecnie dostępnych jest wiele produktów wzbogaconych w sterole i/lub stanole roślinne. Są to głównie margaryny i tłuszcze do smarowania pieczywa, jogurty, majonezy i sosy…