ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Magnez – czy trzeba go suplementować?
Reklamy dotyczące korzyści, a wręcz konieczności suplementacji magnezu pojawiają się w przestrzeni medialnej coraz częściej. Magnez istotnie jest składnikiem odżywczym…

Tlenek etylenu w żywności
Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz…
Wszystkie artykuły
Fakty i mity

Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?
Chętnie kupujemy i zażywamy różne preparaty witaminowe i suplementy diety. Mają one uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który powstaje, gdy nie dostarczamy…

Dieta wysokobiałkowa – korzystna czy niebezpieczna?
Diety wysokobiałkowe, np. dieta Dukana czy Atkinsa, mogą dawać szybkie efekty zmniejszenia masy ciała. Zwykle jednak są to krótkotrwałe efekty.…

Zakwaszenie organizmu – prawda czy mit?
Brak energii, ciągłe uczucie zmęczenia, bóle głowy, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci czy osłabienie odporności to często wymieniane objawy zakwaszenia…

Dieta zgodna z grupą krwi w świetle doniesień naukowych
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę…

Masło czy margaryna? Czym smarować pieczywo?
Czym smarować pieczywo? Takie pytanie zadaje sobie większość z nas. Decyzja, czy wybrać masło, czy margarynę, nie jest sprawą prostą, bo…

Grzyby – tylko smak czy źródło witamin?
Grzyby mają nie tylko ogólnie cenione walory smakowo-zapachowe, ale także charakteryzują się wysoką zawartością niektórych składników odżywczych, szczególnie białka, ryboflawiny…